sunnuntai 23. huhtikuuta 2023

Berdy Kerbabajev: Aisoltan valkoisen kullan maasta

 

Olen lukenut Maailmanvalloitus-haasteeseen Neuvostoliiton aikaan kirjoitetut kirjat Kirgisiasta ja Kazakstanista. Nyt löysin vuonna 1949 ilmestyneen turkmenistanilaisen pienoisromaanin Aisoltan valkoisen kullan maasta. Toisin kuin kaksi ensin mainittua tämä kirja on neuvostoelämän ylistys. Siinä seurataan Turkmenistanissa sijaitsevan kolhoosin elämää yhden kasvukauden ajan. Kolhoosin päätuote on puuvilla eli kirjan nimen valkoinen kulta. Kolhoosissa kaikki on joko hyvin tai erinomaisesti. Ainoastaan säätä ei hallita, joten vettä on puuvillan viljelyyn niukalti ja syksyllä sade haittaa sadonkorjuuta.

Puuvillan ohella kypsyy rakkaustarina, jonka päähenkilöt ovat Sosialistisen Työn Sankari, korkean puuvillasadon mestari Aisoltan Rahmanova ja nuorisoliittolainen Begentsh. Aisoltan on nuori nainen, melkein tyttö vielä, mutta hän on vastuussa puuvillasta. Mustasukkaisuus ja ristiriita vanhojen ja uusien seurustelutapojen välillä aiheuttavat rakkauteen muutaman kuprun, mutta lopputulos on onnellinen.

Suuren osan kirjasta vie Aisoltanin matka Moskovaan. Hänet on valittu edustajaksi Yleisliittolaiseen rauhanpuolustajien konferenssiin. Matkalla Aisoltan pääsee ensimmäistä kertaa lentokoneeseen ja näkee suurkaupungin ihmeitä kuten metron ja hissin. Hän iloitsee saadessaan asua hienossa maassa, jossa rakastettu johtaja huolehtii kansalaisistaan ja jossa ”elävät kaikki kansat kuten veljet ja siskot oman isänsä talossa”. Konferenssissa pidetään johtajaa ylistävä puhe. Aisoltan valkoisen kullan maasta on aikansa tuote. Se on saanut Stalin-palkinnon vuonna 1950.

Positiivista kirjassa on naisten tasa-arvon korostaminen ja heidän ”jurtan seinien sisälle” rajoitetun elämänpiirinsä laajeneminen.


Berdy Kerbabajev: Aisoltan valkoisen kullan maasta
Suomentanut U. Ruhanen
Karjalais-suomalaisen SNT:n valtion kustannusliike 1953, 128 s.
Venäjänkielinen alkuteos AЙСОЛТAН ИЗ СТРАНЫ БЕЛОГО ЗОЛОТА 1949

***********

Maailmanvalloitus: Turkmenistan.

Sadan vuoden lukuhaaste: 1940-luku.

4 kommenttia:

  1. Kiitos esittelystä, alkoi kiinnostaa minuakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli aika erikoislaatuinen löytö. Kirja on pieni ja nopealukuinen, joten siihen on helppo tutustua.

      Poista
  2. Minullekin jäi mieleen Neuvostoliiton kirjallisuudesta myönteisenä tuo naisten mahdollisuus perinteisiin miesten töihin. Työnteon arvostus saattaa vaikuttaa gloorioinnilta, mutta sisältyyhän työntekoon aina omat vaatimuksensa ja jos työn tulokset tuntuvat koituvan kaikkien yhteiseksi hyväksi niin on sillä kannustava puolensa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuori oma-aloitteinen ja tarmokas nainen päähenkilönä oli tämän kirjan parasta antia.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.