sunnuntai 13. elokuuta 2023

Muriel Spark: The Public Image

 

The Public Image luo julman kuvan siitä, mihin julkisuuden henkilön imagon ylläpitäminen voi johtaa. Sivuosia tehneestä Annabelista tulee kansainvälinen elokuvatähti, kun italialainen tuottaja ymmärtää hänen potentiaalinsa. Tähteyttä tukemaan hänelle luodaan imago, joka sopii hänen elokuviensa tyyliin.

Imagoon kuuluu myös Annabelin mies Frederick, joka ei ole menestynyt näyttelijänä, mutta onnistuu paremmin käsikirjoittajana. Annabel on joka tapauksessa perheen rahoittaja. Heistä tehdään julkisuudessa täydellinen aviopari, jonka rakkaus on rikkomaton ja seksielämä Annabelista käytetyn lempinimen Tiger-Lady mukaista. Imagon luomisen aikaan he ovat olleet jo vuosia naimisissa, avioliitto on väljähtänyt ja molemmilla – varsinkin Frederickillä – on ollut useita syrjähyppyjä. Ainoan lapsensa he kuitenkin saavat samoihin aikoihin, kun Annabelista tulee tähti.

Annabel ja Frederick huomaavat pian, että he ovat julkisuuskuvansa vankeja. Siitä irti pääseminen vaatii äärimmäisiä tekoja. Sen ylläpitäminen ei onnistuisi nykyisellä kännykkäaikakaudella niillä tavoilla, joita Annabel yrittää. Kirja on ilmestynyt 1968.

Muriel Spark kirjoittaa henkilöistään terävästi ja usein ironisesti. Annabelin ja Frederickin ohella kolmas tärkeä hahmo on Billy, joka on alun perin Frederickin ystävä. Hän on epäonnistunut näyttelijä ja usein rahaton ja pyörii avioparin ympärillä hyötyäkseen heistä. Sparkin taidoista kertovat esimerkiksi muutamat rivit, joilla hän määrittelee Frederickin, joka kuvittelee olevansa suurten näytelmien (Strindberg, Ibsen, Tšehov) näyttelijä.

By the time he was twenty-nine years of age his undoubted talent  had been tested only a few times in small productions and then no more. His mind took the inward turns of a spiral staircase, viewing from every altitude and point of contortion the unblemished, untried, fact of his talent. In reality Frederick was an untrained intellectual.

The Public Image sopii hyvin nykyaikaan, jossa moni pitää julkisuutta tavoittelemisen arvoisena. Kriittisesti suhtautuva Spark on kirjoittanut aiheesta hienon tiiviin romaanin. Kirja on kolmas Sparkilta lukemani, ja voin suositella niitä kaikkia. Edelliset ovat A Far Cry from Kensington ja The Girls of Slender Means.

Muualla blogeissa: Reader, why did I marry him? 


Muriel Spark: The Public Image
Penguin Books 1982, 125 s.; ilmestynyt ensimmäisen kerran 1968

***********

Sadan vuoden lukuhaaste: 1960-luku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.