torstai 31. elokuuta 2023

William Faulkner: New Orleansin tarinoita

 

William Faulknerin New Orleansin tarinoita on kokoelma lyhyitä kirjoituksia, jotka on julkaistu vuonna 1925 pääasiassa sanomalehdessä The Times-Picayune. Ne ovat Faulknerin ensimmäisiä proosatekstejä. Aikaisemmin häneltä oli julkaistu runoja. Hänen ensimmäinen romaaninsa Soldiers’ Pay ilmestyi 1926. Tarinat on koottu yhteen ja julkaistu kirjana vasta vuonna 1958.

Vaikka Faulkner asui tarinoita kirjoittaessaan New Orleansissa, kaupunki jää taka-alalle, ja kuvauksen kohteena ovat ihmiset. Monen pääosassa on elämän laitapuolen kulkijoita: nuori kulkuri, rampa kerjäläinen, ainoan rahansa laukkakilpailujen vedonlyöntiin sijoittava pummi. Joissakin esiintyy sivuhahmona kuvataiteilija William Spratling, joka asui samassa kerrostalossa kuin Faulkner.

Ilmeisesti Faulkner sieppasi aiheita kuulemastaan ja lehdistä lukemastaan. Yksi mieleen jäävimpiä tarinoita oli Päivä laskee, jossa kirjailija sepitti taustan pikku-uutiselle, jonka otsikko oli ”Mustaihoinen desperado sai surmansa”. Usein Faulkner kirjoittaa kohteistaan myötätuntoisesti, varsinkin kehitysvammaisesta miehestä, jota hänen veljensä kuljettaa mukana viinanmyyntikeikalla ja jota veli puolustaa raivokkaasti rikoskumppaniaan ja poliiseja vastaan. Tarinan nimi on Taivasten valtakunta. Erityisen kaunis oli kertomus Kotimaa, jossa kadulla sahaa soittavan miehen kaihoisa entisestä kotimaasta muistuttava musiikki saa rahapulassa ryöstökeikalle lupautuneen miehen perumaan aikeensa.

Tuntematon ja silti tuttu sävelmä aaltoili keinuen, ja Jean-Baptiste syöksyi piilopaikastaan ja lähti nopeasti katua pitkin eteenpäin. Soittaja istui jalkakäytävän reunalla ja veteli erikoista soitintaan jousella, ja Jean-Baptiste kulki siitä ripeästi ohi häiritsemättä häntä. Kadun päässä taivas enteili aamunkoittoa, uutta päivää.

Kirjassa on johdanto, jonka on kirjoittanut kokoelman koonnut Faulkner-tutkija Carvel Collins. Hän on löytänyt tarinoista paljon alkioita Faulknerin suurten romaanien henkilöihin. Olen lukenut niin vähän Faulkneria, etten osaa ottaa kantaa Collinsin havaintoihin. Luettavaksi nämä tarinat ovat paljon kevyempiä kuin Faulknerin varsin raskaat romaanit.


William Faulkner: New Orleansin tarinoita
Suomentanut Kristiina Drews
Aviador 2016, 260 s.
Englanninkielinen alkuteos New Orleans Sketches 1958

***********

Sadan vuoden lukuhaaste: 1950-luku.

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa kiinnostavalta. Faulkner on jäänyt kyllä tyystin lukematta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Faulkneria ei nykyisin taideta lukea kovin paljon. Minäkin olen lukenut vain kaksi hänen romaaniaan, Liekehtivän elokuun nobelistisarjaani varten ja Villipalmut vuosia sitten. Näistä kahdesta Villipalmut jätti vahvemmat muistijäljet.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.