sunnuntai 6. elokuuta 2023

R & R: Vaeltavat vainajat

 

Vaeltavat vainajat on toinen osa R&R:n eli Sari Rainion ja Juha Rautaheimon dekkarisarjasta Mortui non silent. Sarjan päähenkilöt ovat rikosylikonstaapeli Ville Karila ja oikeuslääkäri Viola Kaario. Karila on yleensä rauhallinen kokkaamista rakastava perheenisä, jonka lapset ovat jo lähteneet omille teilleen. Kaario on kompleksisempi tapaus. Hänen osuutensa tässä kirjassa on pienempi kuin sarjan ensimmäisessä osassa Vainajat eivät vaikene.

Rikosromaanista kun on kysymys niin alussa löytyy ruumis. Tattarisuolla asuntovaunussa vuosikausia majaillut erakoitunut mies on puukotettu. Tutkimukset johtavat melko pian murhan alkulähteille 1970-luvulle ja kirjan kannessakin näkyvän helsinkiläisen kerrostalon ullakkopaloon. Kirjan nykyaika on määritelty täsmällisesti vuoden 2010 pääsiäisen seutuun.

Tämän kirjan lukemista täytyy lähestyä sopivassa mielentilassa. Kirja on todella hidas. Se on tietysti valittu tyylilaji. Hitaalla kerronnalla luodaan vanhahtavaa tunnelmaa. Ajatukset kulkevat Mika Waltariin, johon myös viitataan. Mitään raakuuksia ei tarvitse pelätä, vaikka yksi ruumiinavauskohtaus kirjassa on. Sellaisenkin voi kertoa monella tavalla.

Karilan työryhmän jäseniä kuvataan hyväntahtoisella huumorilla, joka välillä kohdistuu myös rikosylikonstaapeliin itseensä. Kirjailija Rautaheimo on tehnyt työuransa poliisin väkivaltarikosyksikössä. Kun Karila seuraa aloittelevan rikoskonstaapeli Pohjalaisen ensimmäistä epäillyn kuulustelua, lukija saa opetustuokion kuulustelun oikeaoppisesta hoitamisesta.

Kirjassa jatkuu osittain sarjan edellisen osan rikostapaus, joka kyllä saatiin tavallaan päätökseen, mutta josta yksi juonne jäi kesken. Olen lukenut edellisen osan, joten tiesin, mistä oli kysymys. Sen verran tässä taustoitetaan, että uskoisin että ei haittaa, vaikka ensimmäinen osa olisi lukematta. Tämän kirjan rikokseen ykkösosan tapauksella ei ole yhteyttä.

Omassa lajissaan Vaeltavat vainajat on taitavasti kirjoitettu. Jos kaipaa räiskyvää toimintaa ja hiukset pystyyn nostattavaa jännitystä, kannattaa valita joku toinen kirja.


R & R: Vaeltavat vainajat
Siltala 2022, 476 s.

2 kommenttia:

  1. Minulla on se ykkönen ihan vaiheessa edelleen. Pidän kirjan hahmoista ja kielestä, tapahtumissakin on kiinnostavuutta - ilmeisesti juuri tuo hitaus sitten tipauttaa kyydistä ja tulee pitkiä taukoja kirjan lukemiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä kirjat kannattaisi tosiaan lukea aika lailla yhtä mittaa. Pituudestaan huolimatta ne ovat melko nopealukuisia.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.