torstai 28. syyskuuta 2023

E. M. Forster: Italialainen avioliitto

 

James Ivory ohjasi E. M. Forsterin kirjoihin perustuvat ihanat elokuvat Hotelli Firenzessä ja Talo jalavan varjossa vuosina 1985 ja 1991. Italialainen avioliitto ilmestyi suomeksi vuonna 1991, joten suomentamisen syynä saattavat olla Ivoryn elokuvat.

Italialaisen avioliiton solmii Lilia, nuori leski, joka oli pitkällä matkalla Italiassa ystävänsä neiti Abbottin kanssa. Lilia kihlautuu muutaman päivän tuttavuuden jälkeen Ginon kanssa toscanalaisessa pikkukaupungissa nimeltä Monteriano. He ehtivät mennä naimisiin ennen kuin Lilian lanko Philip Herriton ehtii estämään avioliiton. Lilia ei alun alkaenkaan ollut haluttu tulokas yläluokkaiseen Herritonin sukuun. Avioliitto italialaisen hammaslääkärin pojan kanssa katkaisi suhteet, vaikka Lilian tytär jäi isänsä suvun hoitoon. Lilia ei kuitenkaan ole kirjan päähenkilö. Sellaisiksi nousevat Philip ja neiti Abbott.

Hotelli Firenzessä käsitteli jonkin verran Italian ja Englannin välisiä eroja, Italialainen avioliitto vielä enemmän. Samalla siinä piikitellään englantilaista yläluokkaa, sen tapoja ja ylimielisyyttä. Philip on innokas Italian ja sen kulttuurin ihailija, mutta hänen suopeutensa ei yllä sivistymättömäksi katsomaansa italialaiseen. Philipin äiti ja sisar ovat vielä paljon ehdottomampia. Kun Lilia kuoli synnytykseen, he vaativat, että vauva pitää hakea pois moukkamaisten italialaisten luota, jotta hänet voitaisiin kasvattaa herrasmieheksi. He olivat valmiita jopa maksamaan lapsesta.

Neiti Abbott oppi Italiasta käsin katsomaan kotipaikkakuntaansa uusin silmin. Englannissa hän tunnustaa Philipille:

Minusta oli alkanut näyttää, että kaikki täällä kuluttavat elämänsä pikku uhrauksiin asioiden hyväksi, joista eivät välitä ollakseen mieliksi ihmisille, joita eivät rakasta; että he eivät koskaan opi olemaan aitoja – ja mikä on yhtä paha, eivät opi ikinä nauttimaan elämästään. Niin minä ajattelin – siis ajattelin Monterianossa.

Kirja ei keskity pelkkiin kulttuurieroihin. Se kuvaa myös Philipin ja neiti Abbottin henkistä kasvua. Kun vauvan hakuretki päättyy katastrofiin, he molemmat joutuvat valitsemaan puolensa. Varsinkin Philip myöntää itselleen menetelleensä väärin, kun yritti pysytellä puolueettomana perheensä vaatimusten ja lapsen isän välissä. Lopussa Italialainen avioliitto tavoittelee kreikkalaisten myyttien henkeä, Pasifaën ja Endymionin nimeltä mainiten.


E. M. Forster: Italialainen avioliitto
Suomentanut Hanna-Liisa Timonen
Gummerus 2006, 2. painos, 185 s. (1. painos 1991)
Englanninkielinen alkuteos Where Angels Fear to Tread 1905

***********

Sadan vuoden lukuhaaste: 1900-luku.

2 kommenttia:

  1. Forsteriin pitäisi kyllä tutustua. Muistaakseni Hotelli Firenzessä löytyisi vanhempien kirjahyllystä ja olisi potentiaalinen vaihtoehto tulevaan klassikkohaasteeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen Hotellia Firenzessä ennemmin kuin Italialaista avioliittoa. Ainakin minä pidin siitä enemmän.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.