keskiviikko 20. syyskuuta 2023

Lina Wolff: Riivaus

 

Riivaus on romaani väkivaltaisesta parisuhteesta. Ruotsalainen nainen muuttaa Firenzeen italialaisen miehen luo. Heidän aikaisemmasta yhteisestä historiastaan ei kerrota mitään. Nainen kutsuu miestä ajatuksissaan nimellä Siisti.

Kirjan näkökulma on naisen. Lyhyen onnellisen alun jälkeen mustasukkaisuus ja väkivalta alkavat hallita suhdetta. Molemmat ovat mustasukkaisia. Siisti on väkivaltainen.

Hänestä tulee taakka. Niin kovasti kuin se häntä riepookin, Siististä tulee hänelle pakkomielle ja hänestä Siistille taakka. Hänen on saatava pitää Siisti yksin itsellään. Tämä on yhtä helvettiä. Omistaminen on yhtä helvettiä.

Riivaus on kaksijakoinen. Alkuosa tuntui välillä jopa tylsältä naisen pyöritellessä ajatuksiaan lähtemisen ja jäämisen, rakkauden ja tuskan ympärillä, mutta sitten tunnelma muuttui. Tapahtumia voi kutsua osin jopa absurdeiksi. Kaikessa on kuitenkin kysymys siitä, mikä on avain, jolla nainen pääsee pois ympärilleen muodostuneesta häkistä. Loppua kohti jännitys kasvaa – ja se loppu, se on täydellinen.

Helsingin Sanomissa on Riivauksesta perusteellisempi kirjoitus.


Lina Wolff: Riivaus
Suomentanut Sirkka-Liisa Sjöblom
Otava 2023, 217 s.
Ruotsinkielinen alkuteos Djävulsgreppet 2022

6 kommenttia:

 1. Tämä on minulle tulossa ruotsinkielisenä kirjastosta. Wolff teki vaikutuksen novellikokoelmallaan, jonka luin jokin aika sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan postauksesi. Sain Riivauksen käsiini lähikirjaston Bestseller-pöydältä.

   Poista
 2. Onko sinulta unohtunut otsikko pois tekstistäsi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli unohtunut. Ei ollut ensimmäinen kerta. Kiitos, kun huomautit!

   Poista
 3. Ensi kerran kuulen kirjasta. Alkoi kyllä kiinnostaa etenkin se loppu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En löytänyt kirjasta blogiarvioita, vaikka Hesarissa oli iso juttu. Ilmeisesti muutkaan eivät ole tätä huomanneet tai vielä lukeneet.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.