perjantai 22. syyskuuta 2023

Luiz Ruffato: Lissabonissa muistin sinut

 

Luin aiemmin tänä vuonna Luiz Ruffaton romaanin Päättyy myöhäinen kesä, joka oli minusta erinomainen. Positiivisen kokemuksen innoittamana tartuin romaaniin Lissabonissa muistin sinut.

Sérgiolla sujuu huonosti brasilialaisessa pikkukaupungissa Cataguasesissa. Hänen (pakko)avioliittonsa on hajonnut, ex-vaimo on hermoparantolassa, appivanhemmat ottivat pienen Pierren hoiviinsa, töistä tuli potkut ja äiti kuoli. Sérgio kuulee, että Portugalissa voisi rikastua, ja sanoo ääneen lähtevänsä sinne. Sen jälkeen kaikki odottavat hänen lähtevän, ja niin hänen on mentävä. Lissabonissa Sérgio joutuu huomaamaan, ettei Euroopassa niin vain kerätä rahaa.

Romaani Päättyy myöhäinen kesä oli puhdasta tajunnanvirtaa. Lissabonissa muistin sinut ei ole tyyliltään aivan samanlainen, vaikka Sérgion ajatukset hyppelevätkin asiasta toiseen. Kirjassa on myös huumoria, varsinkin alkuosassa, jossa kotikylän pojan lähtö maailmalle herättää innostusta koko naapurustossa.

Teksti kulkee kepeästi, vaikka Sérgio kohtaa vastoinkäymisen toisensa jälkeen. Portugalissa hän on toisen tai vielä alemman luokan kansalainen, nimetön ”brassi”. Tarjoilijan työstä hänet erotetaan, koska samalla palkalla saa töihin paremmin koulutettuja ja kielitaitoisempia itäeurooppalaisia, jotka ovat lisäksi valkoihoisia. Olipa maa kumpi tahansa, Brasilia tai Portugali, rehellisen köyhän ihmisen elämä on vaikeaa.

Kirjan alussa on Huomautus, jossa Ruffato sanoo tekstin olevan ”vain kevyesti editoitu versio kaikesta siitä, mitä Sérgio de Souza Sampaio (s. 7.8.1969 Cataguases, Minas Gerais)” kertoi hänelle. Kirjailijoista ei aina tiedä. Ehkä on niin tai sitten ei. Joka tapauksessa Lissabonissa muistin sinut on hyvä kirja.


Luiz Ruffato: Lissabonissa muistin sinut
Suomentanut Jyrki Lappi-Seppälä
Into 2018, 130 s.
Portugalinkielinen alkuteos Estive em Lisboa e lembrei de você 2009

4 kommenttia:


 1. Ruffaton viljelemä tyyli on lähinnä toteavaa ja kantaaottavaa. Tarina etenee eloisasti. Lihaa ja verta olevien henkilöiden tuntemukset avautuvat ja sykkivät lukijalle sympatian merkeissä. Kaupunkien melu, tuoksut ja hajut viipyilevät nenänpielissä. Teksti kulkee ilmavan kevyesti ja luo tunteen siitä, että kirjailija on nauttinut sen pakotteettomasta tuottamisesta. Piristävä, elämänmyönteinen, pieni, mutta pippurinen väriläiskä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa. Kaikista Sérgion kokemista vastoinkäymisistä huolimatta kirja ei ole ankea.

   Poista
 2. Kuulostaa mukavasti erilaiselta kuin mitä usein tulee luettua. Pitää panna korvan taakse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lissabonissa muistin sinut on sujuvaa luettavaa, ja sivuja on vähän. Tätä olisi helppo kokeilla.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.