torstai 7. syyskuuta 2023

Leena Lehtolainen: Pimeän risteys


Pimeän risteys on tänä vuonna ilmestynyt uusin Maria Kallio -dekkari. Sanon heti alkuun, että taas kerran Leena Lehtolainen on kirjoittanut erinomaisen rikosromaanin.

Maria Kallio työskentelee edelleen alaikäisten tekemiä ja heihin kohdistuvia rikoksia tutkivan LaNu-jaoksen johtajana. Jaos on ollut viisivuotinen projekti, jonka rahoitus on loppumassa. Maria ei tiedä, onko hänellä itsellään ja ryhmän muilla työntekijöillä töitä projektin päättymisen jälkeen. Stressaavassa tilanteessa ryhmän hoidettavaksi tulee vaikea ja monitahoinen tapaus.

Kallion ryhmällä on kuulusteltavana 17-vuotias Stan, joka kuului nuorilta kalliita tavaroita ryöstelevään jengiin. Hänen tietokoneeltaan löytyi videoita, joilla oli silmitöntä seksuaalista väkivaltaa. Taitava asianajaja estää Stanin pidätyksen jatkamisen. Hänet on päästettävä vapaaksi. Illalla Stan löydetään tapettuna.

Lehtolaisen kirjat nostavat esille yhteiskunnallisia ongelmia. Se on seikka, jota arvostan suuresti rikosromaaneissa. Pimeän risteyksessä on tavallistakin enemmän ajankohtaisuutta. Ytimessä on jengirikollisuus ja alaikäisten tekemät rikokset. Tutkittavalla jutulla on lonkeroita huumeiden maahantuontiin ja sotarikoksiin eli se laajenee LaNu- ryhmän ulkopuolelle. Marian ajatuksissa vilahtavat Afganistanin naispoliisien kohtalo ja median rikollisiin kohdistama ihannointi. Mukaan on saatu myös urheiluseuroissa esiintyvä seksuaalinen häirintä, tällä kertaa uudenlaisesta näkökulmasta. Kaikki aiheet solahtavat luontevasti mukaan, eikä mikään tunnu turhalta.

Jännitystäkin kirjassa on, mutta sitä tärkeämmäksi nousee Marian inhimillinen ote tutkimusten aikana tapaamiaan hyväksikäytettyjä tai muuten elämän kolhimia kohtaan.

Pyysin itse äänettömästi että Eccu selviäisi hengissä, ettei hän olisi jälleen yksi tuhlattu nuori elämä liian monien muiden joukossa. Rikostapaus ei rukoilemalla ratkeaisi, mutta toivoin hartaasti saavani selvitettyä sen ennen kuin jättäisin hyvästit Kilon poliisitalolle.


Leena Lehtolainen: Pimeän risteys
Tammi 2023, 375 s.

6 kommenttia:

  1. Samoin myönteisin ajatuksin suljin luettuani tämän dekkarin kannet!
    Tärkeitä teemoja, joiden vaikutukset niiden jatkuessa ulottuvat yhteiskuntaan pitkälle eteenpäin.

    Lehtolainen & Kallio pitävät edelleen pintansa reipasotteisen ja juoheasti etenevän kerronnan voimalla ja tarjoavat lukijalleen värikkäällä henkilökaartilla varustetun tapahtumarikkaan ja vauhdikkaan dekkarin siveltynä ajankohtaisilla teemoilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marian siviilielämä on kirjassa sellaisessa vaiheessa, että voimme toivoa saavamme nauttia Lehtolaisen dekkareista jatkossakin.

      Poista
  2. Minustakin on hyvä, jos kirjoista nousee esille jokin yhteiskunnallinen asia. Nykyisin rikollisistakin kirjoitetaan kirjoja ja tehdään tv-sarjoja. Heidän uhriensa osa jää sitten yleensä vähemmälle huomiolle. Anu Ojalan dekkarisarja nostaa esille huumeet ja niiden uhrit sekä rikollisjärjestön tekemät rikokset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ojalan kirjoihin en olekaan vielä tutustunut, kiitos vinkistä.

      Poista
  3. En ole lukenut aikoihin Lehtolaisen Kallio-sarjaa. Sain viime jouluna lahjaksi Surunpotkun ja ajattelin selvittää, mihin jäin aikoinaan sarjassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole lukenut ihan kaikkia sarjan kirjoja, mutta näitä olisi tosiaan hyvä lukea järjestyksessä. Siten pysyy parhaiten selvillä Maria Kallion sekä työ- että yksityiselämässä tapahtuvista muutoksista.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.