tiistai 5. syyskuuta 2023

Alicia Giménez Bartlett: Sin muertos

 

Sin muertos (Ilman kuolleita) kuuluu periaatteessa Alicia Giménez Bartlettin dekkarisarjaan, jonka päähenkilö on komisario Petra Delicado. Yllättävästi kirja ei ole dekkari, vaan Petra Delicadon omaelämäkerta! Minusta idea on mainio. Fiktiivisen komisarion sitäkin fiktiivisempi elämäkerta. Olen lukenut kaikki sarjan yksitoista osaa, ja nyt sain selville, miten Petrasta oli tullut tuntemani auktoriteettien vastustaja ja naisten oikeuksien puolustaja.

Giménez Bartlettin kirjoissa seurataan jonkin verran Petran yksityiselämää. Sarjan ensimmäisessä osassa hän oli kaksi kertaa eronnut vapaudestaan nauttiva nainen. Elämäkerta keskittyy aikaan ennen sarjan alkua. Molemmat epäonnistuneet avioliitot saavat siinä suuren osan. Petra on itsetutkiskelija ja myöntää oman osuutensa epäonnistumisiin.

Parasta kirjassa on lapsuuden ja opiskeluajan kuvaus. Lapsuus ja perhe muovaavat ihmisen, kuten Petra kirjoittaa. Hän oli alusta alkaen kapinallinen. Suhde isään oli etäinen ja äitiin huono. Kaksi isosiskoa olivat reilusti vanhempia ja muodostivat keskenään yksikön, johon Petra ei päässyt mukaan.

Vaikka vanhemmat suhtautuivat kirkkoon varauksellisesti, Petra laitettiin nunnien pitämään kouluun, koska sillä oli hyvä maine. Sieltä Petra kuitenkin erotettiin, ja hän jatkoi maallisessa koulussa, jossa viihtyi paremmin. Yliopistossa Petra aloitti humanististen tieteiden opiskelun, ja opiskelun alku oli täynnä Francon jälkeisen ajan kuohuvaa toimintaa. Koulu- ja yliopistoaikojen ajattelin saaneen vaikutteita kirjailijan omasta elämästä, vaikka hän ei lapsena ja nuorena asunutkaan Barcelonassa kuten romaanihenkilönsä. Petra vaihtoi alansa oikeustieteeseen ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen. Poliisiksi hän kouluttautui ensimmäisen avioliiton kariuduttua ja työn liikeyritysten sopimusten parissa osoittauduttua tylsäksi.

Sin muertos on kirja, jota voi suositella vain komisario Petra Delicadoon aiemmin tutustuneille. Tätä ei ole tietenkään suomennettu, koska dekkarisarjankin suomentaminen lopetettiin muutaman osan jälkeen.


Alicia Giménez Bartlett: Sin muertos
Destino 2020, 380 s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.