sunnuntai 28. tammikuuta 2024

Leena Kirstinä: Kirsi Kunnas – sateessa ja tuulessa

 

Tunnen Kirsi Kunnaksen tuotannosta parhaiten lastenkirjat. Tiitiäisen satupuuta luettiin koulussakin! Aikuisille tarkoitetuista runokirjoista olen lukenut vain viimeisen, Valoa kaikki kätketty. Tämän elämäkerran luettuani tiedän Kunnaksesta paljon enemmän.

Tiesin toki, että Kunnas aloitti modernistina, mutta en tiennyt, kuinka suuri hänen merkityksensä oli sodanjälkeisen modernismin kehittäjänä.  Elämäkerran kirjoittaja Leena Kirstinä on kirjallisuuden professori (emerita). Hän analysoi ja tulkitsee Kunnaksen runoja, minun kaltaiselleni ei niin paljon runoja lukevalle lukijalle ehkä vähän liikaakin, varsinkin kun kaikki käsitellyt runot eivät ole kirjassa. Ote on siis tutkimuksellinen. Mielenkiintoista oli lukea runojen saamasta vastaanotosta. Ensimmäisen kokoelman Villiomenapuu ilmestyttyä Kunnasta verrattiin Edith Södergraniin ja Katri Valaan.

Kunnas ehti pitkän elämänsä aikana saada aikaan paljon. Hän oli runoilija, lastenkirjailija ja suomentaja. Hän oli myös teatteri- ja kirjallisuuskriitikko, kolumnisti ja luovan kirjoittamisen opettaja. Hän toimi muutaman vuoden Gummeruksen mainospäällikkönä. Hänellä oli luottamustoimia, hän oli esimerkiksi Suomen PEN:in puheenjohtaja. Kaiken tämän lisäksi hän osallistui aktiivisesti Tampereen vanhojen rakennusten suojeluun.

Kaikista Kunnaksen projekteista minuun tekivät suuren vaikutuksen kaksi keskenään erilaista: psalmien suomentaminen ja uudenlaisen aapisen kirjoittaminen. Kirjassa on hyvä kuvaus psalmien suomentamisen vaikeudesta ja runoilijan ajatustavan sovittamisesta työtä valvoneiden tarkastusjaoston ja käännöskomitean mielipiteisiin. Aikamme aapisen Kunnas teki WSOY:lle peruskoulua varten. Hän kehitti siinä eritaso-opetuksen menetelmän, joka otti huomioon oppilaiden erilaisuuden. Samalla hänen aapisensa oli lastenkirjallisuutta runoineen, loruineen ja kertomuksineen.

Kirsi Kunnas oli usein aikaansa edellä. Hänen vuoden 1980 näkemyksensä televisiokulttuurista sopisi melkeinpä paremmin nykyaikaan:

Valistuksellinen tiedonihannointi ei ole auttanut meitä inhimillisessä tasossa, vaan informaatioräjähdys on alistanut meidät ihmisinä, kaavoittanut ajattelumme, passivoinut meidät ja erottanut meidät todellisesta tiedosta. Todellinen tieto on tietoa itsestämme.

Kirsi Kunnas sateessa ja tuulessa on suositeltava teos kaikille, jotka haluavat perehtyä Kunnaksen elämään ja runouteen.


Leena Kirstinä: Kirsi Kunnas – sateessa ja tuulessa
WSOY 2022, toinen korjattu laitos, 482 s.
Ilmestynyt ensimmäisen kerran 2015

***********

Helmet-haaste: kohta 5. Kirjailijan nimikirjaimia ei esiinny omassa nimessäsi.

6 kommenttia:

  1. Tämä kirja on hieno sukellus suomalaisen modernismin historiaan. Lisäksi Kirsi Kunnas yllätti ainakin minut monipuolisuudellaan!

    VastaaPoista
  2. Olin tykkänään unohtanut koko elämäkerran. En ole syvällisemmin perehtynyt Kunnaksen tuotantoon, mutta ilman muuta hänen vaikutuksensa suomalaisessa kirjallisuudessa on iso.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä vuoden 2022 laitoksessa on joitakin lisäyksiä alkuperäiseen painokseen, esimerkiksi Jenni Haukion esipuhe.

      Poista
  3. Vaikuttaapa mielenkiintoiselta ihmiseltä ja elämältä! Kunnakselta ite tainnu lukea ainoastaan joskus lapsena sen Tiitiäisen satupuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiitiäisen satupuu on varmasti Kunnaksen tunnetuin teos, mutta hän kirjoitti tosi paljon muutakin.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.