tiistai 2. tammikuuta 2024

Vuosikatsaus 2023

Vuonna 2023 luin 98 kirjaa eli tavanomaisen määrän. Ja todellakin luin kirjoja, vain neljä kuuntelin. Suurin osa oli kaunokirjallisuutta, mutta tietokirjoja oli myös jonkin verran. Dekkareita olen tietoisesti vähentänyt. Sen sijaan novelleja ja esseitä tuli luetuksi tavallista enemmän. Runokirjoja luin vain yhden eli palasin normaaliin määrään. Edellisenä vuonna runokirjoja oli peräti yhdeksän. Syynä oli nyt jo päättynyt Kuukauden nobelisti -sarjani, jonka loppuun oli jäänyt runsaasti Nobel-palkinnon saaneita runoilijoita.


Naisten kirjoittamia kirjoista oli 52, miesten 42 ja neljässä oli kirjoittajina molempia. Kirjoja valitessani en kiinnitä huomiota kirjailijan sukupuoleen. Luin kirjoja suomen lisäksi kolmella muulla kielellä: espanjaksi 11, ruotsiksi 2 ja englanniksi yhden. Tavanomainen yksi kirja saksaksi jäi lukematta. Täytyy korjata puute tänä vuonna. Kohtuullisen mukavasti tuli hajontaa kirjojen alkuperämaihin. Alla olevan kaavion kohdassa muut on 20 eri maata. Kirjallinen maailmanvalloitukseni eteni viidellä maalla: Georgia, Kazakstan, Turkmenistan, Taiwan ja Namibia.
Lukemieni kirjojen julkaisuvuodet ovat aina kiinnostaneet minua. En lue pelkästään uusia kirjoja. Nyt vanhin kirja oli 1700-luvulta (Jane Austenin varhaistuotantoa). Kirjaimia-blogin Sadan vuoden lukuhaaste sopi minulle hyvin, ja sain sen suoritetuksi jo lokakuussa. Haaste jatkuu helmikuun loppuun, joten siihen voi edelleen osallistua.
Kirjojen julkaisuvuodet.
Osallistuin Helmet-haasteeseen, ja sekin valmistui lokakuussa. Jokken Finlandia-haaste sai minut lukemaan kaksi Finlandia-voittajaa, jotka olivat olleet pitkään lukulistallani: Bo Carpelanin Urwind ja Irja Ranen Naurava neitsyt. Kirjabloggaajien klassikkohaasteeseen osallistuin tietysti sekä tammi- että heinäkuussa. Seuraava klassikkohaaste on taas kohta edessä.

Nostan esille kuusi kirjaa, jotka näin jälkikäteen ajateltuna tekivät minuun suurimman vaikutuksen. En laita kirjoja mihinkään paremmuusjärjestykseen  se olisi mahdotonta. Listaan ne aakkosjärjestyksessä kirjailijan sukunimen mukaan:

- Annie Ernaux: Vuodet
- Benjamín Labatut: Maailman kauhea vihreys
- Emily St. John Mandel: Asema 11
- Iida Turpeinen: Elolliset
- Sigrid Undset: Kristiina Lauritsantytär

10 kommenttia:

  1. Sigrid Lauritsantytär on kyllä upea trilogia. Hyvää antoisaa lukuvuotta 2024.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kristiina Lauritsantytär on historiallisten romaanien parhaimmistoa.
      Hyviä lukuhetkiä sinulle!

      Poista
  2. Monipuolista lukemista todella ja kuinka näppärästi pyöräytät noista vielä kakkarat ja pylväät! Pysyn jatkossakin kanavallasi. Hyvää uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta on kiva seurata lukutilastoja. Hyvää uutta vuotta!

      Poista
  3. Pidän blogisi sivistyneestä otteesta. Hienoa myös, että luet usealla kielellä. Minulla alkaa tulla vähitellen kiire Sadan vuoden lukuhaasteen kanssa. En luonnostani lue kirjoja laajalla aikaskaalalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minusta on antoisaa lukea kirjoja alkukielellä.

      Poista
  4. Tuo Kristiina Lauritsantytär pitäisi kyllä joskus lukea. Ja Labatut vaikutti kiinnostavalta kanssa.

    Julkaisuvuosiin tuli nyt kiinnitettyä vähän enemmän huomiota tuon sadan vuoden lukuhaasteen kanssa (kun perustaso meni minullakin helposti, niin yritän tuplasuoritusta), ja voisi olla kiinnostava laajemminkin katsoa...jaksaisikohan väsätä lisäpalkin siihen omaan kirjatilastoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen tilastoinut julkaisuvuosia koko blogiajan, mutta en ole tehnyt tarkkaa vertailua vuosien välillä. Sellaisenkin voisi tehdä.

      Poista
  5. Hyvä kirjavuosi ollu sulla! Toivottavasti tämä vuosi menee yhtä hyvin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan tyytyväinen olen lukuvuoteeni. Kiitos kommentista!

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.