perjantai 19. tammikuuta 2024

Sonsoles Ónega: Las hijas de la criada

 

Las hijas de la criada (Palvelijattaren tyttäret; ei suomennettu) alkaa vuonna 1900 päivänä, jolloin Valdésien tilan rouva Inés ja palvelija Renata kumpikin synnyttävät tyttären. Molempien isä on herra Valdés, mutta sen tietävät vain hän itse ja Renata. Renata haluaa tyttärelleen paremman elämän kuin itselleen ja hän onnistuu vaihtamaan vauvat.

Tästä lähtökohdasta seurataan Valdésien elämää kuutisenkymmentä vuotta eteenpäin. Päähenkilöiksi nousevat rouva Inés ja Clara, joka on hänen oikea tyttärensä, mutta nimellisesti palvelijan tytär. Renatan tytär Catalina jää sivuhenkilöksi. Kirjassa on hyvin vahvana ajatus, että luonto on niin voimakas, että äiti ja tytär tuntevat vastustamatonta vetoa toisiinsa. Catalina puolestaan tuntee itsensä ulkopuoliseksi Valdésien perheessä. Se näkyy hänen temppuilevana ja riitaisana käytöksenään. Clara on alusta alkaen hyväkäytöksinen ja oppivainen, vaikka Renata hyljeksii häntä ja kohtelee huonosti.

Historiallisen taustan muodostaa Galician rannikkoseutu ja sen talouselämän kehitys. Valdésit muuttavat Kuubaan, jossa suvun patriarkalla on ollut sokeriruokoplantaasi, nyt tärviölle mennyt. Sitä kautta tarinaan saadaan yhteys Espanjan siirtomaihin. Inés lapsineen palaa nopeasti kotiin Galiciaan, jossa hän perustaa kalasäilyketehtaan, kun perheen saha ei enää kannata. Clarasta tulee Inéksen korvaamaton apulainen ja työtoveri. Galician rannikon vaarallisuus näyttäytyy höyrylaiva Santa Isabelin haaksirikossa vuonna 1921. Siinä kuoli 213 matkustajaa ja miehistön jäsentä, yksi kirjan henkilöistä heidän joukossaan.

Las hijas de la criada on ihmissuhdevetoinen ja kirjoitettu tyyliin, joka tekee siitä romanttisen historiallisen romaanin. Se ei ole minun suosikkigenrejäni, mutta kyllä tämän luki historiallisten osuuksien vuoksi.

Kirja voitti vuoden 2023 Planeta-palkinnon, arvoltaan miljoona euroa. Olen lukenut viime vuosien palkittuja, ja minusta on alkanut tuntua, että nykyisin voittajaksi valitaan kirja, jolla nähdään olevan suurin myyntipotentiaali. Se on tavallaan luonnollista, koska kyseessä on kustantamon palkinto, joka myönnetään käsikirjoituksen perusteella. Aikaisempien vuosien palkituissa on sellaisiakin nimiä kuin Eduardo Mendoza ja nobelistit Camilo José Cela ja Mario Vargas Llosa.


Sonsoles Ónega: Las hijas de la criada
Editorial Planeta 2023, 476 s.

***********

Helmet-haaste: kohta 41. Kirjassa syntyy lapsi.

2 kommenttia:

  1. Tämä odottaa kirjapinossa, mutta en ole saanut tartuttua. Kirjoittamasi perusteella en ehkä tartukaan. Tuo romanttinen historiallinen fiktio ei ole minunkaan juttuni. Tuosta kuvauksesta tulee jotenkin mieleen tv-sarja La Promesa, jota yritin katsoa pari jaksoa, mutta kökösti ylinäytelty historiallinen saippuasarja ei vetänyt minua puoleensa sen enempää. Sarja on ilmeisesti huippusuosittu Espanjassa ja sen vanavedessä tällaiset viihteelliset historialliset romaanit ovat varmasti kasvattaneet suosiotaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Epäilen, että olisiko tämä sinun kirjasi. La Promesaa en edes yrittänyt katsoa, kun arvelin, että se on juuri tuollainen kuin sanot.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.