keskiviikko 17. tammikuuta 2024

Tommi Saarela: Sakari Kuosmanen – Ihana elämä

 

Tommi Saarelan kirjoittama Sakari Kuosmasen elämäkerta kulkee letkeästi Kuosmasen minämuotoisena kerrontana.

Ja jos sopii, kerron tarinani niin kuin sen itse muistan.

Kuosmanen on ollut monessa mukana. Hän on muusikko, näyttelijä, tv-persoona, liikemies. Liikemaailma ravintoloineen oli minulle Kuosmasen toiminnasta ennestään tuntematonta. Kirjasta jäi mieleen Kuosmasen pettymys alalla kohtaamaansa epärehellisyyteen.

Kuosmanen aloitti muusikkona ja sellaisena hän tuli tunnetuksi. Seitsemän seinähullua veljestä, Sleepy Sleepers, Juice Leskinen Grand Slam, Leningrad Cowboys – siinä tunnetuimpia yhtyeitä. Sooloura on myös ollut menestyksekäs. Musiikkityylit ovat matkan varrella vaihdelleet. Olen nähnyt Kuosmasen esiintyvän livenä vain kerran. Hän lauloi Total Balalaika Showssa, vaikka ei siihen aikaan enää ollut Leningrad Cowboysin jäsen.

Aki Kaurismäen suurena ihailijana minusta oli hienoa lukea Kuosmasen muisteluita elokuvien tekemisestä. Jokaisella ohjaajalla on oma tyylinsä ja Kaurismäellä varsin omanlaisensa. Kuosmanen on Kaurismäen luottonäyttelijä, mutta on hän näytellyt muidenkin ohjauksessa, kuten Jim Jarmuschin elokuvassa Night on Earth.

Kuosmanen ei peittele omia saavutuksiaan, mutta on hän joskus nöyräkin.

En ole koskaan virallisesti opiskellut mitään – en leffaa enkä musaa – sen sijaan olen viettänyt aikaani itseäni kokeneempien seurassa ja hengittänyt heidän kanssaan samaa ilmaa. Minulla on ollut oppipoikasopimus kaikessa, koko elämäni.

Taiteilija Kuosmasen elämässä on viinaa virrannut. Joskus tuntuu, että miten rock-muusikot ja muut voivat selvitä hengissä niinkin pitkään kuin selviävät. Kuosmasen pelastus ovat olleet vaimo, lapset ja Kuopio/Siilinjärvi. Kuosmasella ja hänen vaimollaan Ullalla on neljä hyvin eri-ikäistä lasta. Jossain vaiheessa Kuosmanen hankki linja-autokortin ja alkoi ajaa keikkabussia. Oli pysyteltävä selvänä.

Olen iältäni hyvin lähellä Kuosmasta, joten hänen muistelmansa kertovat ajoista, jotka ovat minulle tuttuja, ja ihmisistä, jotka tiedän ainakin nimeltä. Kirjassa on Kuosmasen oman puheen lisäksi kommentteja hänet hyvin tuntevilta ihmisiltä eli perheenjäseniltä ja työtovereilta. Aki Kaurismäki:

En tiedä miksi Sakusta tuli yksi vakionäyttelijöistäni, paitsi tietenkin siksi, että hän on luontainen näyttelijä ja habitus on melko lailla vakuuttava. Sitä ei tarvitse neuvolassa punnita. Hän vakuutti minut jo Varjoja paratiisissa -elokuvassa Matti Pellonpään side kickinä. Myöhemmin sama toistui Kati Outisen seurassa elokuvassa Kauas pilvet karkaavat.

Kirjassa on liitteenä diskografia, filmografia, lähdeluettelo ja henkilöhakemisto niin kuin kunnon tietokirjassa pitääkin olla.


Tommi Saarela: Sakari Kuosmanen – Ihana elämä
Otava 2023, 444 s.

***********

Helmet-haaste: kohta 1. Kirjan nimessä on erisnimi.

2 kommenttia:

  1. Pitääpä vinkata isälle tästä kirjasta. Kuosmanen on näköjään tehnyt sellaisiakin töitä, joista en tiennytkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuosmasen elämäkerta on varmastikin sinua vanhemman sukupolven luettavaa.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.