maanantai 19. elokuuta 2024

Terhi Rannela: Niin kuin muutkin herrat

 

Niin kuin muutkin herrat on biofiktiota Agnes Sjöbergistä (1888–1964), ensimmäisestä eurooppalaisesta naisesta, joka toimi eläinlääkärinä. Hän vieläpä väitteli eläinlääketieteen tohtoriksi. Kirjan loppuun on liitetty tiedot kirjailija Rannelan käyttämistä lähteistä. Niissä on muun muassa Sjöbergin omaelämäkerta.

Sjöberg opiskeli eläinlääkäriksi Saksassa. Niin tekivät myös miehet, koska Suomessa ei voinut suorittaa alan opintoja. Kirjan paras osa onkin alkupuoli, jossa käy selvästi ilmi Sjöbergin ehdoton halu – ja kyky – valmistua eläinlääkäriksi. Jostain syystä miespuoliset suomalaiset opiskelijat suhtautuivat häneen vihamielisesti ja saksalaiset neutraalimmin, vaikka eivät hekään aina. Professorien asenne vaihteli.

Ei tullut kuuloonkaan, että heikompi astia olisi paikalla, kun luennon aiheena olisivat veneeriset taudit. Eikö neiti Sjöbergillä ollut ymmärrystä – kerta kaikkiaan mistään? Eikö hän pienillä aivoillaan kyennyt hahmottamaan säädyllisyyden rajoja? Professori alkoi kiihottaa opiskelijoita vastarintaan, ja pian ylioppilaat ulvoivat ja tömistivät jalkojaan niin että koko valtava luentosali kaikui.

Kollegoiden nuiva suhtautuminen jatkui Sjöbergin loppuelämän. Suomen ulkopuolella hän oli arvostettu tieteentekijä. Hän olisi päässyt ulkomaille töihin esimerkiksi yliopistoihin, mutta halusi pysyä Suomessa ja kotiseudullaan Pohjanmaalla.

Kirjan lukujen näkökulma vaihtelee, joskus se on Agneksen itsensä, mutta usein jonkun muun kuten Agnesta uran valinnassa rohkaisseen eläinlääkärin, epäonnistuneen opiskelijapojan, Agneksen sisaren, yksityisetsivän, jonka Agnes palkkaa ottamaan selvää miehensä naissuhteista. Kun Agnes väittelee tohtoriksi, näkökulma on koiran, terrieri Moritzin. Kuva Agneksesta ja koirasta löytyy netistä.

Niin kuin muutkin herrat luo luvuittain katseen kohtauksiin Agneksen elämästä. Tällä valinnalla kuva Agneksesta muodostuu palasista, jotka eivät ole suoraa jatkumoa. Näinkin lukija saa kuvan rohkeasta ja määrätietoisesta naisesta, joka vastuksista huolimatta teki elämästään itsensä näköisen.

Olen lukenut tästä kirjasta muutamasta blogista (mm. Kirjakaapin kummitus ja Kirjasähkökäyrä), mutta päätin lukea sen, kun huomasin Anneli Kannon suosittelevan sitä omilla sivuillaan.


Terhi Rannela: Niin kuin muutkin herrat
Karisto 2023, 224 s.

***********

Helmet-haaste: kohta 22. Kirjaa on suositellut kirjailija.

4 kommenttia:

  1. Kirjalla on mielenkiintoinen aihe. Rannela on muistaakseni tehnyt aika paljon nuortenkirjoja aiemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjan ansioita on juuri se, että siinä tuodaan esille jo lähes unohtunut edelläkävijä.

      Poista
  2. Suomen jähmeät ja vanhanaikaiset miehet olivat Agneksen uran esteenä. Samaa olen lukenut muidenkin edelläkulkijanaisten urapoluista. Yliopisto-opiskelu tehtiin todella vaikeaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Agneksen kohdalla vaikutti lisäksi vielä kateus. Miehet eivät kestäneet hänen kansainvälistä menestystään.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.