torstai 8. elokuuta 2024

Kanto & Rekinen: Älytön äyriäinen

 

Helmet-haasteessa on kohta, jota en saa täytetyksi muuten kuin täsmävalinnalla. Älytön äyriäinen ja muita eläinriimejä on lastenrunokirja. Anneli Kanto on kirjoittanut riimit ja Kaisa Rekinen piirtänyt kuvat. Minun oli tarkoitus lukea kirja kahden kohderyhmään kuuluvan kanssa, mutta erinäisten yhteensattumien vuoksi se ei onnistunut. Lasten mielipiteet jäävät nyt uupumaan.


Hölkkäsi hirvi Kuusamon
tähtäimessään triathlon.

”Juoksija on meikäläinen,
uimarikin huimapäinen,
vaan mikä se polkupyörä on?”

Älyttömän äyriäisen runot ovat limerikkejä. Valitsin ensimmäiseksi näytteeksi menossa oleviin olympialaisiin sopivan. Limerikkiin kuuluvasti jokaisessa runossa on ensimmäisellä rivillä paikan nimi. Jokaisessa kirjan limerikissä esiintyy joku eläin. Vaikeusastetta lisää vielä kirjan idea: aakkoset käydään läpi A:sta Ö:hön. Hirvi edustaa H:ta, mutta mistä löytyy eläin Å:hon tai Z:aan? On löytynyt. Ihailen Kannon kekseliäisyyttä ja taitavuutta. Tässä malliksi kirjain G:


Serengetin gepardi jahtasi gnuta.

”Vielä sen nappaan, vaikka kuivaa jo suuta.
Painelen tunnissa satakin kilsaa,
opitte sen, kunhan luette bilsaa.
Pahus vieköön, on vastassa tuhat gnuta muuta!”

Kuvituskin on kerta kaikkiaan mainio. Luulisin, että hauskojen riimien ja eläinkuvien yhdistäminen aakkosiin vetoaa lapsiin, mutta se jäi nyt valitettavasti selvittämättä.


Anneli Kanto: Älytön äyriäinen ja muita eläinriimejä
Kuvittanut Kaisa Rekinen
Karisto 2014, 32 s.

***********

Helmet-haaste: kohta 12. Lastenrunokirja.

4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Riimeissä on absurdiutta, jollaisesta lapset yleensä pitävät.

      Poista
  2. Tämän voisin minäkin napata samaan haastekohtaan. Sopisi minulle muutenkin ihan vaan runona, runouden lukeminen kun on minulla ihan lapsenkengissä...

    VastaaPoista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.