sunnuntai 4. elokuuta 2024

Ray Bradbury: Voikukkaviiniä

 

Voikukkaviiniä oli sijoitettu kirjastossa novelleihin. Takakannessa sanotaan, että kirjan voi lukea sekä romaanina että novellikokoelmana. Minusta kirja oli romaani, niin yhtenäisen kokonaisuuden sen tarinat muodostivat. Voikukkaviiniä kertoo 12-vuotiaan Douglas Spauldingin kesästä vuonna 1928. Johdannossa Bradbury sanoo kirjan perustuvan omiin lapsuusmuistoihinsa.

Kesän ensimmäisenä päivänä Doug on metsässä poimimassa ketunmarjoja ja metsämansikoita isänsä ja kaksi vuotta nuoremman Tom-veljensä kanssa. Siellä elämä hyökyy hänen ylitseen.

Minä olen todellakin elossa! hän ajatteli. Aiemmin en tajunnut sitä koskaan ja vaikka ehkä tajusinkin, en muista sitä!

Doug asuu Illinoisissa kuvitteellisessa kaupungissa nimeltä Green Town. Kaupunki on niin pieni, että asukkaat tuntevat toisensa. Siellä asuu lasten silmissä ikuisesti 72-vuotias rouva Bentley, eversti Freeleigh, jota Doug ja hänen ystävänsä kutsuvat aikakoneeksi, jalokivikauppias Leo Auffmann, joka yrittää rakentaa onnellisuuskoneen (huonolla menestyksellä), ihastuttavat vanhat neidit Fern ja Roberta, jotka ajelevat vihreällä sähköautollaan, ja monia, monia muita.

Green Town on rauhallinen ja turvallinen, paitsi että kaupungin halkaisee kahtia synkkä rotko, jonne ei pidä mennä pimeällä. Lisäksi siellä liikkuu pelottava Yksinäinen Vaeltaja, joka väijyy nuoria naisia, kunnes neiti Lavinia Nebbs tuikkaa häntä ompelusaksilla.

Doug on mietiskelyyn taipuvainen poika, joka kirjoittaa vihkoon muistiin kesän rituaaleja eli kesästä toiseen toistuvia tapahtumia kuten voikukkaviinin teon. Vihon toiseen puoliskoon hän kirjaa oivalluksia, jollainen on esimerkiksi: ”Aikuiset ja lapset riitelevät sen takia, että he ovat eri rotua.” Kesä 1928 on Dougille ihmeellinen. Kesän alussa hän tajuaa olevansa elossa. Kesän kokemukset saavat hänet tiedostamaan, että joskus hänen täytyy kuolla. Sen hän kirjoittaa viimeiseksi muistivihkoonsa.

Voikukkaviini. Miksi se on niin tärkeää, että se on kirjan nimessä? Se on ihmejuoma, johon Dougin isoisä säilöi kesän.


Ray Bradbury: Voikukkaviiniä
Suomentanut Hanni Salovaara
Vaskikirjat 2020, 270 s.
Englanninkielinen alkuteos Dandelion Wine 1957, renewed 1985 by Ray Bradbury

***********

Helmet-haaste: kohta 6. Kirjan tapahtumat sijoittuvat 1920-luvulle.

6 kommenttia:

  1. Kuulostaa kivalta kesäkirjalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voikukkaviiniä on sympaattinen ja lämmin, nuorta poikaa ymmärtävä.

      Poista
  2. Bradbury on tutumpi spefistään mutta jonkun yksittäisen lapsuustarinan olen jossain nähnyt ja tiennyt niitä enemmänkin olevan...voisi lukea joskus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitään spefiä tai scifiä tässä ei tosiaan ollut. Minulle tämäntyyppiset tarinat olivat uutta Bradburylta. Ihan positiivinen kokemus.

      Poista
  3. Kuulostaa leppeältä, rauhalliselta kirjalta, ihan erilaiselta kuin Bradburylta Fahrenheit 451:n perusteella odottaisi. Mietin mitä nuo ketunmarjat ovat, mutta "foxberry" näyttää olevan yksi nimi puolukalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommenteista!
      Fahrenheit 451 on yksi ensimmäisiä scifi-kirjoja, johon nuorena tutustuin, ja se on jäänyt lähtemättömästi mieleeni.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.