sunnuntai 25. elokuuta 2024

Tracy Chevalier: Tyttö ja helmikorvakoru

 

Tyttö ja helmikorvakoru on romaani taiteilija Johannes Vermeeristä ja hänen kuuluisan taulunsa mallina olleesta tytöstä. 1600-luvulla eläneestä Vermeeristä ei tiedetä kovin paljon, ja romaanin tyttö on täysin fiktiivinen.

16-vuotias Griet joutuu menemään piiaksi Vermeerin talouteen, koska hänen kaakeleita valmistanut isänsä on sokeutunut työtapaturmassa, eikä pysty elättämään perhettään. Griet joutuu outoon perheyhteisöön, jossa Vermeer eristäytyy ateljeehensa, hermostunut vaimo Catharina on jatkuvasti raskaana ja kokonaisuutta hallitsee anoppi Maria Thins. Catharina ei pidä Grietistä, ja aiemmin ainoana palvelijana toiminut Tanneke suhtautuu Grietiin alkuun epäluuloisesti. Perheen lapsista yksi, 7-vuotias Cornelia, on vihamielinen ja hankaloittaa Grietin elämää tempuillaan. Ongelmia aiheuttaa myös Vermeerin mesenaatti, tunnetusti nuoria naisia hyväksikäyttävä elostelija.

Grietin tehtäviin kuuluu Vermeerin työhuoneen siivoaminen. Isännän kanssa hän tulee hyvin toimeen, kun tämä huomaa hänen taiteellisen silmänsä. Griet alkaa auttaa Vermeeriä värien valmistamisessa. Se on tehtävä muulta perheeltä salaa. Yksi ensimmäisiä mikroskoopin kehittäjiä Antoni van Leeuwenhoek on kirjassa Vermeerin ystävä ja varoittaa Grietiä:

Naiset hänen maalauksissaan – hän vangitsee heidät omaan maailmaansa. Sinne voi eksyä.

Taiteilijoiden ja käsityöläisten hauras taloudellinen asema 1600-luvun sääty-yhteiskunnassa näkyy Vermeerin riippuvuudessa mesenaatistaan, jolle hän ei voi sanoa ei, vaikka haluaisi, ja Grietin perheen luisumisena köyhyyteen isän onnettomuuden jälkeen. Vanhemmat näkevät pelastuksena Grietista kiinnostuneen lihakauppiaan pojan, joka on onneksi hyvä mies, myös tytön mielestä.

Olen nähnyt vuosia sitten kirjan pohjalta tehdyn elokuvan, jossa Grietiä näytteli Scarlett Johansson ja Vermeeriä Colin Firth. Kirjan tunnelma on onnistuttu viemään elokuvaan hyvin. Tapahtumatkin ovat muistini mukaan melko samanlaisia. Erona oli Cornelia, joka on elokuvassa selvästi vanhempi ja siksi minusta uskottavampi, ja lisäksi Vermeer oli elokuvassa selvästi aktiivisempi kuin kirjassa, jossa hän jättää Grietin selviytymään perheen naisten kanssa ilman tukea.

Sain kirjastosta luettavakseni romaanin kuvitetun version. Siinä on kuvia Vermeerin maalauksista, joita Griet kuvailee sokealle isälleen. Ne olivat mukava lisä muutenkin hyvään lukukokemukseen.

Postaukseni kuvassa on kirjan kannen vieressä Haagin Mauritshuis-museo, jossa olen nähnyt taulun Tyttö ja helmikorvakoru (eli Turbaanipäinen tyttö).

Sain Donna Mobilelta vinkin tästä Helmet-haasteeseen sopivasta kirjasta (kohta 18. Kirjan kannessa tai nimessä on koru).


Tracy Chevalier: Tyttö ja helmikorvakoru
Suomentanut Arja Gothoni
Otava 2007, kuvitettu laitos, 335 s., suomennos ilmestynyt ensimmäisen kerran 2001
Englanninkielinen alkuteos Girl with a Pearl Earring 1999

***********

Helmet-haaste: kohta 18. Kirjan kannessa tai nimessä on koru.

2 kommenttia:

  1. Saattaa olla, että on parempi noin päin: nähdä ensin elokuva ja sitten vasta lukea kirja. Omat mielikuvat eivät häiritse. En saanut varsinkaan Scarlett Johanssonia sopimaan tuohon pääosaan, kuten tytön itse olin kuvitellut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minua hymyilytti, kun kävin lukemassa mielipiteesi elokuvasta. Minulla ei tosiaan ollut mitään ennakko-odotuksia, kun näin elokuvan, joten se kelpasi hyvin.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.