torstai 14. helmikuuta 2013

Wladimir Kaminer: Ryssändisko

Wladimir Kaminer muutti Berliiniin vuonna 1990. Venäjänjuutalaiset saivat tuolloin helposti oleskeluluvan Saksassa. Kaminer on julkaissut useita kirjoja. Hän kirjoittaa saksaksi. Suomalaisen kustantajan eli Sammakon sivuilla sanotaan, että Kaminer on Saksassa hyvin suosittu, esimerkiksi hänen ensimmäistä kirjaansa Ryssändisko on myyty yli puoli miljoonaa kappaletta.

Ryssändisko koostuu lyhyistä, muutaman sivun jutuista. Kaminer kirjoittaa venäläisistä Berliinissä, muista maahanmuuttajista ja tietysti myös saksalaisista ulkomaalaisen silmin. Joskus hän muistelee elämää Moskovassa. Jutut ovat humoristisia ja usein ironisia. En kutsuisi niitä novelleiksi, vaan pakinoiksi. Ne sopisivat hyvin lehdessä julkaistaviksi.

Kirja on kepeä, hyvin nopeasti luettu. Se tuntuu varmaan saksalaisesta erilaiselta kuin suomalaisesta. Muuten en ymmärrä niin suurta suosiota, vaikka berliiniläisestä elämästä suomalaisenkin on mukava lukea. Ryssändiskon jälkeen Kaminer on julkaissut jatko-osan Schönhauser Allee, ja äskettäin on ilmestynyt suomeksi vielä kolmas samantyylinen kirja Kolmas krokotiili.

Vaikka Kaminer keskittyy Ryssändiskossa Berliiniin, lainaan tähän hänen näkemyksensä Weimarin kulttuuritarjonnasta.
"Nähtävyyksiin kuuluivat Buchenwaldin keskitysleirin vastamaalatut parakit ja kunnostetut polttouunit. Schillerin ja Goethen kahtakymmentäyhtä pölyistä ruumisarkkua pääsi myös katsomaan kymmenen saksanmarkan pääsymaksusta, samoin heidän talojaan. Nähtävänä oli vielä Hitlerin yksityinen taidekokoelma, Nietzsche-arkisto ja mehiläismuseo samoin kuin thüringeninseisojan juhlavuoden näyttely."
Vaikka Kaminer on alunperin venäläinen, osallistun Ryssändiskolla Nannan kirjakimaran haasteeseen Teemamaana Saksa. Kaminer asuu Saksassa, hän kirjoittaa saksaksi ja pitää itse itseään saksalaisena kirjailijana.

Wladimir Kaminer: Ryssändisko
Suomentanut Vesa Suominen
Sammakko 2005, 157 s
Saksankielinen alkuteos Russendisko, 2000

7 kommenttia:

 1. Aivan tuntematon kirjailija minulle, en muista, että olisin nimeäkään ennen kuullut. Mielenkiinto kuitenkin heräsi ja täytyy pitää silmät auki jos sattuu jossain tulemaan vastaan.

  VastaaPoista
 2. Minä luin tämän vuosi sitten, letkeä välipalakirja. Tämä olisi varmasti mukavaa matkalukemista Berliiniin! Jos joskus tulee tilaisuus matkaan, etsin ehkä käsiini tuon Schönhauser Alleen...

  VastaaPoista
 3. Jaana ja Luru, löysin Kaminerin netistä, kun etsin Berliiniin liittyviä kirjoja. Menen kohta käymään Berliinissä ja haluan virittäytyä tunnelmaan. Kaminer on kirjoittanut myös Berliinin opaskirjan omaan tyyliinsä. Sen otan matkalle mukaan.

  VastaaPoista
 4. Tämä pitäisi kai joskus lukea. Hyllystä löytyy kyllä pari Russendisko-levyä jotka ovat mainiota kokoelmia musiikkia Venäjältä ja lähimaista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Russendisko-levyistä en ollut kuullutkaan. Kirjassa käsitellään musiikkia kovin vähän, sen nimestä huolimatta.

   Poista
 5. Blogissani on sinulle haaste :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta! Näyttää vaativalta, täytyy vähän mietiskellä ennen kuin vastaan.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.