torstai 7. helmikuuta 2013

Ulla-Lena Lundberg: Jää


Jää on kaksijakoinen kirja. Alku on onnellinen ja loppu surullinen. Kun nuori pappi Petter Kummel vaimonsa ja tyttärensä kanssa saapuu Luodoille, kaikki on yltiöpositiivista. Pastorska on välillä äksy ja tohtori Gyllenillä on haudottavanaan suuri suru, mutta pappi on rakastettava ja iloinen ja luotolaiset ovat ihania. Lukiessani huomasin, että ajatukseni olivat joskus ihan muualla kuin tekstissä, varsinkin kun kerrottiin saarnan valmistelusta tai kokouksista. Aivan alussa on varoitus tulevasta, kun luotoukkoihin ja muuhun taianomaiseen uskova Posti-Anton tuo perheen kirkkolaituriin ja pappi on astumassa maihin.
”Ensivaikutelma on hyvä. Mutta kun hän aikoo astua maihin, vene liukuu laiturista aivan kuin meri tahtoisi ottaa hänet takaisin ja salmen läpi käy kylmä viima. Mitä se tarkoittaa, sitä en osaa sanoa.”
Kirjan loppu on ankeaa luettavaa piinaavan yksityiskohtaisine ja pitkine kuvauksineen. Minulle tuli ahdistunut olo.

Saariston elämän Lundberg aivan ilmeisesti tuntee hyvin. Hän kuvaa kovaa työtä, jota karjan hengissä pitäminen vaatii, hän kuvaa talven kylmyyttä, kun hatariin taloihin tuulee sisään. Ja hän kuvaa merta, joka erottaa Luodot muusta maailmasta, sekä jäätä, joka yhdistää, mutta jonka petollisuutta on osattava varoa.

Ennakko-odotukseni olivat ehkä liian korkealla. Tämänkin kirjan jälkeen olen edelleen sitä mieltä, että paras lukemani Finlandia-voittaja on Johanna Sinisalon Ennen päivänlaskua ei voi.

Ulla-Lena Lundberg: Jää
Suomentanut Leena Vallisaari
Teos & Schildts & Söderströms 2012, 366 s
Ruotsinkielinen alkuteos Is, 2012

4 kommenttia:

 1. Minullakin oli suuret odotukset, mutta kyllä silti pidin kirjasta sinua enemmän. Olen opettelemassa hitaampaan ja viipyilevään lukemiseen, mikä on vaikeaa, mutta silloin tämäntapaisen kirjat antaisivat enemmän. Minulle jäi kuitenkin hyvä jälkimaku vaikken ollut hurmioitunut...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jää on tavallaan hieno kirja ja ymmärrän, että moni on pitänyt siitä, mutta minulle jäi siitä ahdistunut olo.

   Poista
 2. Varsin tiivis analyysi, ja poikkeaa valtavirrasta. Myös Putte W minusta kritisoi kirjaa, itse en ole lukenut teosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoitan yleensäkin lyhyesti ja Jäästä en saanut kirjoitetuksi tuon enempää.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.