maanantai 18. helmikuuta 2013

Jonathan Rabb: Rosa


Rosa on vuoden 1919 Berliiniin sijoitettu rikosromaani. Komisario Nikolai Hoffner tutkii apulaisensa Hans Fichten kanssa sarjamurhia. Murhatut ovat naisia. Erikoiseksi tapauksen tekee naisten selkään puukolla viilletty mystinen kuvio. Kirjan nimi tulee Rosa Luxemburgista. Murhien takana on monimutkainen suunnitelma, johon Luxemburgkin on kiedottu.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Saksa oli kiehuva ja levoton. Vallassa oli sosiaalidemokraatti Friedrich Ebert, sosialistit yrittivät vallankumousta. Rosa Luxemburg ja Karl Liebknect surmattiin.

Kirjan rytmi on kuitenkin verkkainen, välillä jopa liian hidas. Hoffnerin ongelmallista perhe-elämää seurataan. Suojelupoliisi tuntuu häiritsevän tutkimuksia. Kuolleen Rosa Luxemburgin lisäksi kirjaan on sijoitettu elävinä sivuhenkilöinä muita kuuluisuuksia. Pienissä kohtauksissa esiintyvät Albert Einstein ja Käthe Kollwitz. Vähän suurempi rooli on Luxemburgin ystävällä ja aatetoverilla Leo Jogichesilla.

Historiaan sijoitetut rikosromaanit eivät ole minusta yleensä onnistuneita, mutta tämä kirja oli lajissaan tavallista parempi. Vaikka juoni oli osittain keinotekoinen, niin aihe, aikakausi ja sodanjälkeinen Berliini ovat kiehtovia.
”Hoffnerin oli silti pakko myöntää, että berliiniläiset, olivat he sitten sosialisteja tai eivät, olivat osanneet jättää puistokadun rauhaan. Unter den Linden oli näet paljon enemmän kuin tavallinen eurooppalainen bulevardi. Se oli ja tulisi aina olemaan väylä idästä länteen, työläisten raadannasta etuoikeutettujen portille, hänen omasta maailmastaan ylhäisön maailmaan.”
Jonathan Rabb: Rosa
Suomentanut Lotta Toivanen
Like 2006, 473 s
Englanninkielinen alkuteos Rosa, 2005

2 kommenttia:

  1. Heissun, heitän sinulle yllätyksen, jonka löydät blogistani :D

    VastaaPoista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.