tiistai 26. helmikuuta 2013

Wladimir Kaminer: Berliinin matkaopas


Kirjan koko nimi on Berliinin matkaopas uteliaalle matkailijalle. Kirja ei ole varsinainen matkaopas, vaan samanlainen pakinakokoelma kuin Ryssändisko, josta kirjoitin aiemmin. Kaminer katselee Berliiniä ja berliiniläisiä venäläisen maahanmuuttajan silmin. Kun hän kirjoittaa berliiniläisten puhumattomuudesta tai vertaa berliiniläisten naisten pukeutumista venäläisiin naisiin, tuntuu kuin hän kirjoittaisi suomalaisista.

Kirjan luvut on otsikoitu hieman matkaoppaan tyyliin: Berliinin historia lyhykäisyydessään, Shoppailu Berliinissä, Natseja ja muita nähtävyyksiä, ja niin edelleen. Lukujen sisältö saattaa olla yllättävä. Esimerkiksi luvussa Berliinin musiikki Kaminer pakinoi katusoittajista ja saksalaisten säästäväisyydestä.

Jokaisen luvun lopussa on matkailijalle tarkoitettu vinkki. Kun otsikkona on ollut Berliiniläinen sivistys, vinkki on seuraavanlainen:
”Flipperit olivat idässä kiellettyjä, koska ne levittivät sanomaa ”kilpailu on kivaa”. Ja lännessä niitä tuskin enää on, vaikka sieltä löytyy Bally-niminen liike, joka aiemmin aina pestasi taiteilijoita tekemään uusia flipperipelisuunnitelmia. Viimeiset flipperit ovat nykyään Körterstrassella Südsternissä Kahuna-nimisessä kapakassa.”
Kaminerin opaskirja ei todellakaan ole tavanomainen, mutta hauskaa luettavaa se on.

Otin kirjasta kuvan Amici-nimisessä mukavassa ravintolassa, jonka eräs saksalainen ystäväni näytti minulle edellisellä Berliinin matkallani.

Berliinin matkaopas uteliaalle matkailijalle
Suomentanut Heikki Lakkala
Sammakko 2011, 187 s
Saksankielinen alkuteos Ich bin kein Berliner, ein Reiseführer für faule Touristen, 2007

6 kommenttia:

 1. Näitä sinun Berliini-postauksiasi lukiessa tulee mahdoton hinku kaupunkiin.

  Piti tuohon sinun edelliseen postaukseesi kommentoida, että minullakin on kuva Brechtin haudasta blogissani. Tuohon museoon en sillä toistaiseksi ainoalla Berliinin matkallani ennättänyt, mutta onhan syytä käydä uudestaa. Kuva löytyy osoitteesta http://jaana-tlltoisenthdenalla.blogspot.fi/2011/05/berliini-kirjailijan-kaupunki.html

  VastaaPoista
 2. Jos olet käynyt Berliinissä vain kerran, niin sinne kannattaa mennä uudestaan! Kirjoittelen matkablogiini lisää Berliinistä, kunhan ehdin.

  VastaaPoista
 3. Äh yritin jo kerran tätä kommentoida, mutta kommentti katosi kuin tyhjää vain! Joka tapauksessa piti sanomani, että olen monesti kirjaa kirjakaupassa katsellut kannen ja nimen perusteella, mutta tämän postauksen jälkeen alkoi kyllä kiinnostaa itse sisältökin! Pitänee varmaan joku kerta ihan ostaa tämä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostin Berliinin matkaoppaan Sammakon kirjakaupan loppuunmyynnistä muutamalla eurolla. Helsingin Eerikinkadun kirjakauppa valitettavasti lopetetaan.

   Poista
 4. Henkilökohtaisesta mielipiteestäni Kaminer on paras saksalainen nykyhumoristi, vaikka onkin venäläinen. Epäilen, että juuri siksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saksalainen nykyhumoristi? Minä en ainakaan tiedä muita kuin Kaminerin.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.