lauantai 2. maaliskuuta 2013

Peter Schneider: Parisuhteita


Parisuhteita solmitaan jaetussa Berliinissä ennen muurin murtumista. Vähän yli kolmekymppiset ystävykset Eduard, André ja Theo kompastelevat naissuhteisiinsa. Kansainvälisesti arvostettu molekyylibiologi Eduard pelkää sitoutumista, eikä halua hankkia lasta tyttöystävänsä Klaran kanssa. Naistenmies André menee naimisiin. Theo on väljähtyneessä avioliitossa. Hän asuu itäpuolella, mutta on kuuluisa taiteilija ja pääsee kulkemaan rajan yli vapaasti.

Kirjan alkupuolella Eduard palaa kaupunkiin isänsä hautajaisista ja katselee Länsi-Berliiniä.
”Hänen kävellessään tuttuja katuja kotia kohti kaupunki tuntui yhtäkkiä vieraalta, hänen huomionsa kiintyi turhiin muureihin, joita näytti olevan joka puolella. Hän näki lasten leikkikentän, jota ympäröivät yli kaksi metriä korkeat muurit. Palomuurien varjossa oli katukahviloita, joissa kahvilusikan kilinä voimistui kirkonkellojen kalahteluksi. Porttikäytävistä näkyi piikkilangoin varmistettuja, voimistelusalin korkuisia pihoja, jotka oli jaettu edelleen muureilla kulloinkin yhden ainoan vaahteran sisältäviksi eristyskopeiksi.”
Tuossa vaiheessa luulin, että muureilla – sillä varsinaisellakin - olisi kirjassa suuri osa, mutta ne jäivät taka-alalle.

Eduardin tutkimustyö liittyy geeniteknologiaan. Sitä kautta kirjaan tulee mukaan tiedemiesten osuus juutalaisvainoihin ja tulevaisuuden uhkakuvat. Opiskelijoiden protestien jälkeen Eduard pohdiskelee tutkijoiden moraalia ja saksalaisten syyllisyydentunteita. Lisävivahteen luo Andrén ja Theon juutalaisuus.

Parisuhteissa on paljon hyviä aineksia, mutta hajanaisesti. Lopulta kirja jää aika keskinkertaiseksi kuvaukseksi nuorista suurkaupunkilaismiehistä etsimässä elämänsä suuntaa.

Tällä kirjalla saan valmiiksi ensimmäisen raidan Saksan lipusta (Teemamaana Saksa -haaste).

Peter Schneider: Parisuhteita
Suomentanut Markku Mannila
Otava 1994, 287 s
Saksankielinen alkuteos Paarungen, 1992

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.