sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Juan José Millás: Laura y Julio


Juan José Millás on espanjalainen kirjailija ja toimittaja. Hänellä on laaja tuotanto ja hänen romaanejaan on käännetty yli kahdellekymmenelle kielelle, ei kuitenkaan suomeksi. Olen lukenut häneltä aiemmin romaanin Dos mujeres en Praga (kaksi naista Prahassa). Siitä hän sai vuonna 2002 palkinnon Premio Primavera de Novela, joka on yksi monista espanjalaisista kirjallisuuspalkinnoista.

Laura y Julio alkaa, kun aviopari Laura ja Julio saa tiedon, että heidän ystävänsä ja seinänaapurinsa Manuel on joutunut onnettomuuteen ja sen seurauksena koomaan. Vähän ajan kuluttua Laura haluaa erota ja vaatii Juliota muuttamaan. Julio majoittuu salaa Manuelin asuntoon, joka on peilikuva hänen ja Lauran asunnosta. Hän alkaa käyttää Manuelin deodoranttia, parranajokonetta, vaatteita...

Julio elää peilimaailmassa varjoelämää. Millás käyttää asuntoja ihmisen konkreettisen ja abstraktin puolen kuvina. Hän vertaa ihmisen ruumista asuntoon, joka voi olla tyhjä tai jonka oikealla tai vasemmalla puolella ihminen asuu. Muistan mystisen asunnon myös kirjasta Dos mujeres en Praga.

Millás on hyvä kirjailija, mutta hänen kirjojaan on mukava lukea ihan vain siksikin, että hän kirjoittaa nyky-Espanjasta ja tapahtumat sijoittuvat Madridiin.

Juan José Millás: Laura y Julio
Booket 2011, 190 s
Ilmestynyt ensimmäisen kerran 2006

2 kommenttia:

  1. Olen katsellut aina välillä Francon aikaan tv-sarjaa Teemalta, eli tässä voisi olla päivitys 2010-luvulle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katson televisiota niin vähän, että en ole katsonut Francon aikaan -sarjaakaan, vaikka Espanja muuten kiinnostaa. En tiedä, kuinka paljon tuossa sarjassa käsitellään politiikkaa. Millás keskittyy ihmissuhteisiin.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.