maanantai 6. kesäkuuta 2016

Inger Frimansson: Kylmä maa

Oksan hyllyltä -blogi

Minun dekkariviikkoni alkoi vähän huonosti. Olen lukenut muutaman Inger Frimanssonin kirjan ja pitänyt niistä ainakin sen verran, että olen lukenut lisää. Kylmä maa oli kuitenkin pettymys. Varsinkin sen loppu ihmetytti. Kaksi juonihaaraa saatiin päätökseen, mutta toinen ratkaisu tupsahti jostakin yllättäen ja toisen ratkaisu oli epäuskottava eli suorastaan yliluonnollinen.

Frimansson kirjoittaa psykologisia jännitysromaaneja, jotka eivät muodosta sarjaa. Tässä kirjassa pistäytyy sivuhenkilönä yksi aiemmin lukemani kirjan Alastomien naisten saari päähenkilöistä, mutta muuten kirjat eivät liity toisiinsa.

Kylmän maan lähtötilanteena on sieppaus. Kuolemaisillaan olevan kirjankustantaja Titus Bruhnin nykyinen vaimo Ingrid katoaa, kun hän menee miehensä toivomuksesta tapaamaan tämän entistä vaimoa Rosea. Ingridin katoamispäivänä Rosen poika Tomas palaa ylättäen Ruotsiin ja tuo mukanaan thaimaalaisen vaimonsa Mayan, joka on raskaana. Sen jälkeen ei paljon mitään tapahdukaan ennen aivan kirjan loppua. Näkökulma vaihtuu ihmisestä toiseen, Ingridin siskosta Tomaksen kautta Tituksen tyttäriin ja yhteen työtoveriin.

Jännitystä Kylmään maahan ei synny missään vaiheessa. Tapahtumat ovat arkisia yhtä tulipaloa lukuun ottamatta. Ihmisten mielenliikkeiden seuraaminen ei johda tässä hyville psykologisille romaaneille tyypilliseen maaniseen tunnelmaan.

Inger Frimansson: Kylmä maa
Suomentanut Taina Rönkkö
Like 2012, 389 s.
Ruotsinkielinen alkuteos Det kalla landet 2011

11 kommenttia:

 1. Tämä kuulostaa ihan Inger Frimanssonin Rotanpyytäjältä, jonka luin vastikään. Omituista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti ihan googletella ja nähtävästi tämä Kylmä maa on olevinaan itsenäinen jatko-osa Rotanpyytäjälle, mutta ilmeisesti ei oikein toimi ellei tiedä taustoja. Jännä miten paljon tämän arviosi perusteella Kylmä maa kuulostaa Rotanpyytäjältä.

   Ymmärrät, mitä tarkoitan, jos tsekkaat minun postaukseni Rotanpyytäjästä. (alla suora linkki, jos kiinnostaa)

   http://mainoskatko.blogspot.co.uk/2016/05/rotanpyytaja-ja-miesvaras.html

   Poista
  2. Huomasin vasta lainattuani kirjan, että sen sanotaan olevan itsenäinen jatko-osa Rotanpyytäjälle. Luettuani bloggauksesi sain sen käsityksen, että nämä kaksi kirjaa käsittelevät täsmälleen samoja tapahtumia. Rotanpyytäjässä näkökulma on Ingridin ja Rosen, Kylmässä maassa muiden. Aivan ilmeisesti tämä ei toimi eli olisi pitänyt lukea Rotanpyytäjä ja sen jälkeen Kylmän maan voisi vaikka jättää lukematta.

   Poista
 2. Frimanssonin kirjoja on todella runsaasti tarjolla kirjaston dekkarihyllyssä, mutta eipä ole tullut tutustuttua. Ruotsalaisdekkaristeja on niin paljon, että joku näköjään jää aina välistä. Tästä kirjasta ei selvästikään kannata aloittaa, mutta hänen kirjansa kyllä kiinnostavat minua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä ei todellakaan kannata aloittaa Frimanssoniin tutustumista. Esimerkiksi mainitsemani Alastomien naisten saari olisi parempi.

   Poista
 3. Kuulostaa ei dekkarilta jota ei ehkä kannata lukea. Sillä itse tykkään tapahtumarikkaista käänteistä tai ainakin niin että tuntee lukevansa dekkaria. Hyvä postaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Jos kaipaat tapahtumia ja jännitystä, niin Kylmä maa ei ole sinulle (kuten ei ollut minullekaan).

   Poista
 4. En ole lukenut kirjailijan kirjoja, ja luulin, että olisi ollut nimestään päätellen mieskirjailija, mutta on tietenkin nainen. Luultavasti minulla on hyllyssä yksi hänen kirjansa odottamassakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos sinulla on jo Frimanssonin kirja, niin voithan kokeilla, mitä pidät.

   Poista
 5. Frimanssonilta en ole lukenutkaan ikinä yhtäkään kirjaa. Tästä ei siis ainakaan kannata aloittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei todellakaan. Jos luet, niin valitse joku toinen.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.