tiistai 7. kesäkuuta 2016

Tietohaaste

hdcanis Hyönteisdokumentti-blogista lähetti minulle tietohaasteen, joka on lähtenyt liikkeelle blogista Klassikkojen lumoissa. Tämä on mukavan erilainen haaste verrattuna muihin blogeja ahkerasti kiertäviin haasteisiin. Tässä säännöt Klassikkojen lumoissa -blogista kopioituna:
 • Valitse viisi tietokirjaa (joita et ole vielä esitellyt blogissasi) ja viisi nettisivua, joiden tiedon laatu on ansiokasta ja esittele ne lyhyesti blogissasi.
 • Kielen tulee sekä kirjoissa että nettisivuissa olla jokin pohjoismaisista kielistä - siis tanskaksi, norjaksi, islanniksi, suomeksi, ruotsiksi, fääriksi, grönlanniksi, saameiksi, kveeniksi, meänkielellä jne
 • Tietokirjat ovat niitä, joiden perässä mitä todennäköisimmin on laaja lähdeluettelo.
 • Aikaisempi kirjoitukseni tietokirjoistaSiitä voi katsoa mitä ei ainakaan lasketa tietokirjaksi.
 • Haasta mukaan vähintään kolme blogia jakamaan tietoa eteenpäin.

Minulle tuli sama ongelma kuin monelle muulle haastetulle. Hyllyssäni olevat oman alani kirjat ovat melkein kaikki englanniksi. Käyttämäni nettisivut vielä varmemmin. Muilta aloilta sentään tietokirjoja löytyy. Valitsin tähän viisi keskenään erilaista.


Lasse J. Laineen Suomalainen lintuopas on meillä niin käytössä, että jouduin etsimään, mille pöydälle se nyt oli jäänyt. En ole luontoihminen, enkä lintubongari, mutta siitä huolimatta Lintuoppaasta tulee haetuksi tietoa eri lajeista usein, ainakin pihalle pistäytyneistä linnuista.


Kari Enqvistin Kosmoksen hahmo käsittelee alkuräjähdysteoriaa. Tästä kirjasta voi lukea mm. pimeästä aineesta, pimeästä energiasta ja kosmisesta inflaatiosta. Enqvist kirjoittaa minusta todella hyvin. Kirjan on tarkoitus olla "populaari katsaus" kosmologiaan, mutta kyllä se jonkinmoisia taustatietoja vaatii.


Freudin Unien tulkinta on klassikko. Nykyaikaisen aivotutkimuksen kehittyessä Freudin teoriat alkavat jäädä syrjään, mutta niillä on ollut valtava vaikutus taiteeseen. Jos lukee kirjoja ja katsoo elokuvia, on hyvä tietää jotakin Freudista.


Anna Kortelaisen Virginie on aivan ihastuttava kirja, mikrohistoriaa parhaimmillaan. Kortelainen kirjoittaa innostuneesti, miten hän paneutuu lähteisiin ja etsii tietoa pitkin Ranskaa erilaisista arkistoista. Olin sijoittanut kirjan hyllyssä romaaneihin, vaikka tietokirjahan se on.


Peter von Baghin teoksia minulla on useita. Valitsin tähän kirjan Aki Kaurismäestä. Kirja on ilmestynyt vuonna 2006, joten viimeinen siinä käsitelty Kaurismäen pitkä elokuva on Laitakaupungin valot. Peter von Bagh tulkitsee Kaurismäen elokuvia omaan persoonalliseen tyyliinsä. Lisäksi hän on haastatellut Kaurismäkeä ja haastattelutekstejä on paljon. Kirja on myös kaunis. Siinä on paljon kuvia elokuvista ja niiden tekemisestä.

Nettisivuja esittelen vain kolme:

 1. Fennica-tietokanta. Suomen kansallisbibliografia lienee kaikkien kirjabloggaajien käyttämä.
 2. Kielitoimiston ohjepankki. Vastaus oikeinkirjoitus- tai kielioppikysymyksiin löytyy täältä.
 3. BirdLife Suomi. Lintutietoa. Sivustolla on mm. ohjeita lintujen talviruokintaan ja linnunpönttöjen rakentamiseen.
Haasteiden eteenpäin laittamisessa on aina sama ongelma: en lainkaan tiedä, ketkä on jo haastettu. Kokeillaanpa seuraavia: Juha (Nipvet), Nellu (Rinkka ja nojatuoli), Elina (Luettua elämää).

10 kommenttia:

 1. Juuri eilen ryhdyin lukemaan ihanaa Virginietä, joka näin kauan on saanut odottaa vuoroaan! Olipas siis hauskaa nähdä se täällä!

  Myös tuon Freudin teoksen olen lopultakin päättänyt lukea. On melkein noloa, että se on edelleen lukematta. Toivomuksenani on, että teos mahtuisi kesän lukemistooni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unien tulkinta on sujuvaa luettavaa uniesimerkkeineen. Sitä voin suositella lämpimästi.

   Poista
 2. Kielitoimiston linkki on hyödyllinen. Voisin taas viilata pilkkua :) En tajua miksi sen oikea käyttö on minulle aina vaan hankalaa. Lintukirja seilailee meilläkin..,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka luulee osaavansa kirjoittaa, niin joskus tulee eteen sellaista, jonka haluaa tarkistaa. Kielitoimiston ohjeet yleensä auttavat.

   Poista
 3. Kosminen inflaatio kuulostaa niin oudolta, että Enqvist lienee otettava lukuun. Kiitos kovasti haasteesta, vaikka noita ei-englanninkielisiä tietokirjoja joutuu tosiaan hieman miettimään. Palaan tähän dekkariviikon jälkeen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että otat haasteen vastaan! Eikä tällä ole mikään kiire. Minäkin vastasin hitaasti, tätä piti miettiä.

   Poista
 4. Kiinnostavaa valikoimaa. Ja tosiaan vaikka sekalaisia Freudin ideoita usein kyseenalaistetaankin niin vähintään taiteissa vaikutus on ollut sen verran merkittävä että jotain herran ajattelusta pitää tietää (vaikken kyllä olekaan lukenut mitään Freudin omia teoksia, mutta populaareja summauksia sentään).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja kiitos vielä haasteestakin.
   Freudilta olen lukenut myös teoksen Johdatus psykoanalyysiin.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.