torstai 23. kesäkuuta 2016

Yiyun Li: Kulkurit

Pari vuotta Maon kuoleman jälkeen Beijingin demokratiamuuriliike herätti toiveita vapaammasta yhteiskunnasta. Kulkurit kuvaa, millaisia vaikutuksia lyhytaikaisella suojasäällä oli pienessä Kurajoen kaupungissa.

Ryhmä rohkeita kaupunkilaisia yrittää saada vastavallankumouksellisena tuomitun Gu Shanin maineen palautetuksi. Gu Shan oli nuorena kiihkeä punakaartilainen. Myöhemmin hänen ajatuksensa muuttuivat. Kulkurit alkaa kuvauksella Shanin teloituspäivästä. Yhteiskunta näyttäytyy ylhäältä johdettuna ja pelkoon perustuvana. Kaupungin johtohenkilöt eivät tiedä, miten suhtautua Shanin puolesta kirjoitettuun adressiin ennen kuin keskushallinnon kanta demokratialiikkeeseen selviää. Ikävin on lasten kohtalo. He kärsivät vanhempiensa teoista tai he saattavat joutua ilmiantamaan vanhempansa.

Kulkureissa on monta näkökulmahenkilöä, joiden elämät leikkaavat. Keskeisimmät ovat Shanin isä, intellektuelli, joka on joutunut kulttuurivallankumouksen jälkeen kyläkoulun opettajaksi ja joka ei ymmärrä tytärtään, demokratialiikkeen johtoon kuuluva uutistenlukija Kai, joka on entinen lapsinäyttelijä ja paikallinen kuuluisuus, sotasankarin yksinkertaisena pidetty poika Bashi, joka puhuu vaarallisen paljon, vammainen 12-vuotias tyttö Nini ja pikkupoika Tong, joka menettää koiransa raa’alla tavalla. Opettaja Gu on kirjan filosofi.
Hiekanjyvä on yhtä täydellinen kuin maailma”, hän sanoi tulelle niin hiljaa, että mietelmän kuuli vain hän itse. Häntä lohdutti ajatus, että joku pilven päällä istuva pystyi tuijottamaan tähän pieneen loukkoon, johon hän oli juuttunut vaimon kanssa potemaan tuskaansa; heidän kärsimyksensä mahtoi olla niille yläilmojen silmille yhtä vähäpätöinen kuin tuo hiilipalanen hänen katseelleen, palava kekäle joka pian jäähtyisi harmaaksi tuhkanokareeksi.
Kulkureissa on  oletettavasti tarkoituksellinen ristiriita. Näennäisen kepeällä tyylillä kuvataan ankeita elinolosuhteita ja julmia tekoja. En tunne hyvin 1970-luvun Kiinaa (enkä nykyistäkään), mutta yhden lapsen politiikan tietävät kaikki. Tässä kirjassa Ninin perhe ei noudata sitä. Perheessä on kuusi tyttöä ja äiti on toiveikkaasti taas raskaana. Sen sijaan poliitiikka näkyy hylättyinä tyttövauvoina, joita kulkurit herra ja rouva Hua ovat pelastaneet ja ottaneet omikseen.

Yiyun Li: Kulkurit
Suomentanut Seppo Loponen
Tammen Keltainen kirjasto 2013, 431 s.
Englanninkielinen alkuteos The Vagrants 2009

8 kommenttia:

 1. Yiyun Li Kulkurit on minulla lukupinossa. Yiyun Lin Yksinäisyyttä kalliimpaa oli minulle täydellinen kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kulkurit oli minulle ensimmäinen Yiyun Lin kirja. Hyvä tietää, että pidit tuosta seuraavasta.

   Poista
 2. Länsimaalaisten lähteiden mukaan yhden lapsen politiikka alkoi vasta vuonna 1979. Maon kuoltua ja neljän koplan kukistumisen jälkeen todellinen valta siirtyi Dengille. Kiinnostavaa tässä on se, että en tiennyt tällaisesta liikkeestä mitään, mutta yksittäisillä alueilla eri tapahtumat ovat hyvinkin mahdollisia ja Kulttuurivallankumouksen aikana valta paikallistasoilla varmasti vaihtui tiuhaan....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tarkennuksesta. Minulla on jonkinlainen mielikuva 1970-luvun lopun demokratialiikkeestä, mutta sehän sitten lopetettiin.

   Poista
 3. Kulkurit on minulla lukulistalla ja löytyy omastakin hyllystä, mutta en ole vielä(kään) "ehtinyt" siihen tarttua. Varmaan voisin kyllä piakkoin lukea. Luin juuri kiinalaisen poliittisen aktivistin, Chen Guangchengin, muistelmat nimeltä The Barefoot Lawyer. Siinä sivutaan myös tätä yhden lapsen politiikkaa. Maon aikanahan jopa kannustettiin lisääntymään, mutta täyskäännös alkoi 1978 tienoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos Kulkurit on sinulla jo hyllyssä, niin kyllä se kannattaa lukea. Sinullahan on taustatietojakin.

   Poista
 4. Kulkurit oli minulle hyvin vaikuttava lukukokemus. Ihmiset pyristelevät kohti vapautta ja onnea, mutta vaikeaa se on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, lopussa kävi aika huonosti melkein kaikille.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.