tiistai 4. lokakuuta 2016

Colm Tóibín: Brooklyn

Colm Tóibinin Brooklyn oli kirjaston kierrätyshyllyssä. En ole aikaisemmin lukenut Tóibínilta mitään, joten otin kirjan.

Irlannista on aina lähdetty nälkää pakoon tai työn perässä. Nuori Eilis lähtee - tai oikeastaan lähetetään - New Yorkiin, Brooklyniin 1950-luvun alussa. Hänen veljensä ovat jo muuttaneet Englantiin. Vain ihailtu isosisko Rose jää kotipaikkakunnalle äidin kanssa. Rose on onnistunut saamaan työtä konttoristina.

Matkan alku on tytölle kammottava. Hän ei osaa varautua myrskyyn, eikä pahoinvointiin. Merimatkan alun kuvaus kertoo, kuinka pahalta Eilisistä tuntuu lähteä. Loppujen lopuksi Eilis menestyy Brooklynissa aivan hyvin. Avulias isä Flood on järjestänyt hänelle vuokra-asunnon ja työpaikan. Sen jälkeen ahkera ja hyväkäytöksinen Eilis pärjää omillaan.

Eilis on kiltti ja liiankin mukautuvainen toisten tahtoon. Lisäksi hän vitkuttelee päätösten tekemistä, mitkä johtaa kiusallisiin tilanteisiin.

Brooklyn on sujuvaa ja viihdyttävää luettavaa, vaikka siinä on surullisiakin tapahtumia. Kirjailija tavoittaa hyvin Eilisin mielenliikkeet ja epävarmuuden. Irlantilaisen pikkupaikkakunnan ja Brooklynin irlantilaisyhteisön kuvaus on tarkkanäköistä yksityiskohdissaan. En ole tosiaan lukenut muuta Tóibínilta, mutta ilmeisesti hän on kirjoittanut lisää samasta irlantilaiskylästä. Tässä mainitaan pari kertaa henkilö nimeltä Nora Webster. Tóibínin Nora Webster ilmestyi suomeksi tänä vuonna.

Brooklynista on tehty elokuva viime vuonna, joten saan kirjan mukaan MarikaOksan elokuvahaasteeseen, joka päättyy huomenna.

Colm Tóibín: Brooklyn
Suomentanut Kaijamari Sivill
Tammen Keltainen pokkari 2016, 313 s. (ensimmäinen suomenkielinen painos 2011)
Englanninkielinen alkuteos Brooklyn 2009

4 kommenttia:

 1. tykkään hänestä, tätä en ole vielä lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietääkseni Brooklyn on ollut Suomessa Tóibínin suosituin romaani.

   Poista
 2. Tämä kiinnostaa kovasti ja lainasinkin kesällä kirjastosta, mutten ole vielä ehtinyt lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Brooklyn on aivan suositeltava, nopealukuinenkin.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.