sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Johan Theorin: Hämärän hetki

Ruotsissa alkaa olla jokaisella seudulla ja jopa paikkakunnalla oma dekkaristinsa. Johan Theorinin Hämärän hetki tapahtuu Öölannissa.

Viisivuotias Jens katosi vuonna 1972. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin hänen isoisänsä Gerlof saa postissa pikkupojan sandaalin, joka saattaa olla Jensin. Isoisä ei ole koskaan uskonut muiden tavoin, että Jens olisi hukkunut. Hänellä ja hänen ystävillään on omia teorioita tapahtuneesta. Gerlof soittaa paikalle myös Göteborgissa asuvan tyttärensä, Jensin äidin, joka ei ole pystynyt irrottautumaan Jensin muistosta ja jonka elämä on liukunut pahasti alamäkeen. Gerlof alkaa tutkia Jensin katoamista, vaikka asuu palvelutalossa ja liikkuu huonosti.

Hämärän hetken rakenne on nykyisin usein käytetty. Siinä lähestytään rikosta menneisyydestä käsin, niinkin kaukaa kuin vuodesta 1936 lähtien. Toisaalta tutkimuksia tehdään kirjan nykyajassa. Lukijalle kerrotaan enemmän kuin Gerlof tietää.

Tarinassa on mukana joitakin kauhukirjallisuuden peruselementtejä eli rappeutunut ja salaperäinen vanha talo sekä sumuinen nummi. Siitä huolimatta kirja ei ole pelottava.

Hämärän hetki on saanut Ruotsin dekkariakatemian parhaan esikoisen palkinnon vuonna 2007. Siksi odotin jotakin erikoisempaa kuin sain.

Johan Theorin: Hämärän hetki
Suomentanut Outi Menna
Tammi 2008, 429 s.
Ruotsinkielinen alkuteos Skumtimmen 2007

2 kommenttia:

  1. Minä tykkäsin Hämärän hetkestä kovasti. Se toi aavistuksen mieleeni Henning Mankellin tyylin eli mielenkiintoisen hidastempoinen ja tunnelmaltaan hieman apea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hidastempoinen ja apea, totta. Odotin ehkä jotakin enemmän tavallisuudesta poikkeavaa.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.