maanantai 13. syyskuuta 2021

Kuka saa Nobelin 2021? Kysely ja arvonta

 

Nobelin kirjallisuuspalkinnon saaja ilmoitetaan torstaina 7.10. eli reilun kolmen viikon kuluttua. Avaan taas perinteisen Nobel-kyselyni, vaikka vastaajia on ollut viime vuosina kovin vähän.

Vastaa tämän postauksen kommentteihin, kenen luulet saavan palkinnon tai kenen haluaisit saavan sen. Voit nimetä kaksi ehdokasta. Kerro mielellään perusteluja valinnoillesi, vaikka vain muutamalla sanalla.

Kyselyyn osallistuville on tarjolla kirjapalkintoja. Kirjoittajina on neljä nobelistia sekä Eeva Kilpi, joka voisi myös hyvin olla nobelisti:

  • Svetlana Aleksijevitš: Neuvostoihmisen loppu
  • Toni Morrison: Toiseuden synty
  • Orhan Pamuk: Kummallinen mieleni
  • Albert Camus: Rutto
  • Eeva Kilpi: Minä haluan olla tässä vielä
Eeva Kilven kirja sisältää 1970-luvulla ilmestyneet teokset Kesä ja keski-ikäinen nainen, Tamara ja Naisen päiväkirja.

Jos joku arvaa voittajan oikein, hän saa valita kaksi kirjaa. Jos oikeaan osuneita on useampia, arvon heidän keskuudestaan. Muiden osallistuneiden joukosta arvon yhden, joka saa valita yhden kirjan. Jos kukaan ei tiedä voittajaa, arvon kolme osallistujaa, joista kukin saa yhden kirjan. Tässä kyselyssä palkinnon saamisen todennäköisyys on varsin suuri!

Vastaukset siis kommentteihin ja viimeistään keskiviikkona 6.10.

19 kommenttia:

  1. Nobellin palkinnon vois saada Mircea Cărtărescu, Maria Seisenbacher, Agota Kristof

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaksi ehdotuksistasi onkin minulle ihan tuntemattomia.

      Poista
    2. Tarkistin: Kristof on kuollut, joten hän ei voi saada Nobelia.

      Poista
  2. Kiva kysely! Arvaan joko Joyce Carol Oates tai Haruki Murakami, joista molemmat ovat Nobel-palkinnon arvoisia. Ovat tuotteliaita ja arvostettuja kirjailijoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kysellyt Nobel-voittajia jo monta vuotta! Oates ja Murakami ovat kestoehdokkaita.

      Poista
  3. Veikkaan kahta naista, sillä miehet ovat saaneet jo Nobeleita ihan tarpeeksi. Veikkaukseni osuvat kyllä aina pieleen. Kumpikin nainen olisi kirkkaasti Nobelin arvoinen. Toinen on jopa kansalaisaktivisti.

    Margaret Atwood
    Arundhati Roy

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, naiset ovat vahvasti aliedustettuja voittajissa. Molempia ehdokkaistasi olen lukenut ja hyviksi todennut.

      Poista
  4. No, ei aavistustakaan, mutta voihan sitä yrittää arvailla Ruotsin akatemian käsiohjausta. Viime vuonna taisi olla amerikkalainen naisrunoilija? Siis tänä vuonna suorasanaista joko aasialaista tai eurooppalaista. Ja luultavasti mies. Haruki Murakami.

    Jos sitten päädytään kotiinpäinvedon kannalle, niin entäs jos palkinnon saisi vaikka Rosa Liksom, jolla sanotaan olevan omanlaisensa kertojanääni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Palkintojen historiassa kahtena peräkkäisenä vuotena ei ole tosiaan koskaan palkittu naisia. Mutta voisihan Akatemia yllättää. Haruki Murakami on vakioehdokas. Rosa Liksom on mielenkiintoinen veto.

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Atwood on ollut näiden kyselyideni suosikki monena vuonna. Viimevuotinen voittaja saattaa huonontaa hänen mahdollisuuksiaan.

      Poista
  6. No vaikka Eeva Kilpi ja Joyce Carol Oates. Kilven tekstejä en ole paljon lukenut, mutta koko ajan on listalla. Joyce Carol Oatesilla on niin älytön bibliografia, etten edes tiedä mitä kaikkea se pitää sisällään, kun suomennettu on vain muutama. Joka tapauksessa kuulemani mukaan kirjo on melko laaja hänellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eeva Kilveltä olen lukenut aika paljon, Joyce Carol Oatesilta vain yhden romaanin. Molemmat ovat olleet veikkailuissa kauan, ja varmasti ansaitsisivat Nobelin.

      Poista
  7. Olen useana vuonna tarjonnut Ryu Murakamia, teen niin nytkin. Toiseksi ehdokkaaksi sanoisin vaikkapa Ngugi wa Thiong'o (kun viimevuotinen oli runoilija...nyt sitten se vakioehdokas Adunis sitten saa sen).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ngugi wa Thiong'o on veikkaustoimistojen kärkiehdokkaita tänä vuonna. Hän on mies ei-eurooppalainen ja kirjoittaa romaaneja. Voisi hyvinkin voittaa.

      Poista
  8. Jospa tällä kertaa Haruki Murakami!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jospa lopultakin! Toteuttaisi monen lukijan toiveen.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.