lauantai 4. syyskuuta 2021

Janet Frame: Owls Do Cry

 

Owls Do Cry on Janet Framen ensimmäinen romaani. Sitä ennen hän oli julkaissut novellikokoelman The Lagoon and Other Stories. Kirjan nimi tulee yhdestä Shakespearen Myrskyn säkeestä.

Owls Do Cry on fiktiota, mutta siinä on vaikutteita Framen omasta elämästä. Se kertoo köyhän Withersien perheen lapsista. Francie, Toby, Daphne ja Chicks leikkivät usein kaatopaikalla, josta he etsivät aarteita, kunnes yhtenä päivänä Francie putoaa kuoppaan, jossa poltetaan roskia, ja kuolee. Seuraavaksi hypätään kaksikymmentä vuotta eteenpäin jäljelle jääneiden kolmen lapsen elämään.

Toby, jolla on epilepsia, asuu vanhempien kanssa ja ansaitsee elantonsa sekalaisilla töillä. Hänen mielilukemistaan on karttakirja. Chicks on naimisissa ja kolmen lapsen äiti. Hän pelkää, ettei häntä hyväksytä seurapiireihin. Daphne on mielisairaalassa. He kaikki kantavat lapsuuttaan mukanaan. Daphne ajattelee:

And we sat, didn’t we, Toby, Chicks and Francie, as the world sits in the morning, unafraid, touching how and why and where, the wonder currency that I take with me, slipped in the lining of my heart, to hide it because I know. And Toby carries it backward and forward across continents and seas and does not understand it though it glitters and strikes part of the fire in him; and Chicks is afraid, and covers it with a washing-machine and refrigerator, and a space-heater behind glass.”

Janet Frame oli eri mielisairaaloissa useita vuosia ennen kirjailijan uraansa. Hän kuvaa Daphnen sairaalaa potilaan silmin, kovaa kohtelua, eristämistä, yrityksiä järjestää viihdykettä kuten piknikkejä. Daphne saa sähköshokkihoitoa, jota Framekin oli saanut. Framen lobotomialeikkauksen aika oli jo määrätty, mutta se peruttiin hänen novellikokoelmansa saatua kansallisen kirjallisuuspalkinnon. Romaanin lopussa Daphne odottaa lobotomialeikkausta.

All this, except that my mother is dead, and I die tomorrow when snow falls criss-cross criss-cross to darn the believed crevice of my world.”

Owls Do Cry on tyyliltään hyvin runollinen. Daphnen sairaalassa kirjoittamat kirjeet ovat kuin runoja. Tämän kirjan luettuaan voi vain ihmetellä, miksi Janet Framen kirjoja ei ole suomennettu.


Janet Frame: Owls Do Cry
The Women’s Press, 173 s.
Ilmestynyt ensimmäisen kerran 1957

***********

Maailmanvalloitus: Uusi-Seelanti.

8 kommenttia:

 1. Herätit kiinnostuksen! Vaikuttaa todella lukemisen arvoiselta. Harmi, ettei ole suomennettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä englanninkielistä kirjallisuutta suomennetaan aika paljon. Frame oli tunnettu ja arvostettu kirjailija, joten on kummallista, ettei hänen teoksiaan ole suomennettu.

   Poista
 2. Oi oi, Janet Frame!

  Minulla oli Janet Frame -buumi 2016, kun Riitta Jalonen oli kirjoittanut Framen elämästä romaanin Kirkkaus ja halusin tutustua kirjailijan omiin kirjoihin. Sen tehtyäni en arvostanut enää Jalosen kirjaa, koska hän tuntui vain toistaneen saman, minkä Frame on itse kertonut niin hyvin.

  Kummallista tosiaan, että Framen kirjoja ei ole suomennettu, vaikka hän on omassa maassaan arvostettu ja palkittu kirjailija.
  Mielenterveysaiheetkin ovat nykyään hyvin suosittuja, joten aiheen ei luulisi olevan este.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole lukenut Jalosen kirjaa. Sen sijaan olen nähnyt Jane Campionin hienon elokuvan Enkelin kosketus, joka pohjautuu Framen omaelämäkerrallisiin teoksiin. Siitä tiesinkin Framen elämään liittyviä asioita tässä kirjassa.

   Poista
  2. Minä myös olen katsonut tuon elokuvan. Upea! Jane Campion on hyvä ohjaaja. Muistan nähneeni häneltä myös elokuvat Piano ja Yön kirkas tähti.

   Poista
  3. Olen nähnyt Campionilta Pianon ja Naisen muotokuvan. Jälkimmäisestä en pitänyt, mutta enpä pitänyt Henry Jamesin kirjastakaan.

   Poista
 3. Janet Frame on yksi niistä kirjailijoista, joihin on pitänyt tutustua jo pitkään. Samoin kuin Marjatta tuossa edellä, minäkin ihastuin aikanaan Riitta Jalosen Kirkkauteen ja sain silloin inspiraation tutustua Frameen. Jostain syystä se jäi kuitenkin aikomuksen asteelle. Asia on pian korjattava. Audiblesta näyttää löytyvän tämän esikoisen lisäksi pari postuumia teosta myös äänikirjana: Towards Another Summer ja In the Memorial Room - oletko lukenut näitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin on pitänyt tutustua Framen teoksiin jo kauan, mutta nyt vasta sain aikaiseksi. Owls Do Cry on ensimmäinen Frameni, muuta en ole häneltä lukenut.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.