torstai 23. syyskuuta 2021

3 x Börjlindit

 

Cilla ja Rolf Börjlind kirjoittavat dekkarisarjaa, jonka päähenkilöt ovat Olivia Rönning ja Tom Stilton. Olen lukenut sarjan kaksi ensimmäistä osaa ja nyt olen kuunnellut kolme seuraavaa. Olivia on nuori poliisi, ja Tom on entinen poliisi, joka oli välillä ajautunut asunnottomaksi, mutta on nyt saanut asiansa parempaan järjestykseen. Kolmas tärkeä henkilö on Mette Olsäter, joka johtaa keskusrikospoliisin murhatutkimuksia. Olivia, Tom ja Mette muodostavat hyvän kolmikon, vaikka Tomin osallistuminen tutkimuksiin liikkuu välillä uskottavuuden rajoilla. Olen pitänyt tästä dekkarisarjasta, jossa on yhteiskunnallinen ote. Väkivaltaa on jonkun verran, mutta sen kuvaaminen ei ole liian yksityiskohtaista. Sen verran kaavamaisia nämä dekkarit ovat, että niiden loppupuolella on aina dramaattinen kohtaus, jossa usein joku pelastetaan kuolemanvaarasta.

Musta aamunkoitto

Olivia on ottanut määräaikaisen työn rivipoliisina pikkupaikkakunnalla Skånessa. Siellä murhataan kolmevuotias lapsi. Hänet on adoptoitu Ghanasta, joten murha voi olla rasistinen. Epäilys vahvistuu, kun toinenkin maahanmuuttajataustainen lapsi surmataan. Mustan aamunkoiton aiheena on rasismi ja Ruotsin äärioikeistolaiset ryhmittymät. Rikosjuoni murhien taustalla ei kuitenkaan ole suoraviivainen. Motiivi löytyy kaukaa menneisyydestä. Koska uhreina on pieniä lapsia, Musta aamunkoitto ei välttämättä sovi kaikille lukijoille.

Uinu paju pienoinen

Uinu paju pienoinen jatkaa Mustan aamunkoiton linjoilla. Vuoden 2015 pakolaiskriisissä Tukholmaan tulee yksinäisiä lapsia ja nuoria. Osoittautuu, että he eivät ole turvassa kansainväliseltä rikollisuudelta edes Ruotsissa. Tutkimukset vievät Olivian ja Tomin Bukarestin viemäreihin saakka. Olivia on päässyt töihin Metten ryhmään, ja Mette palkkaa myös Tomin viralliseksi avustajaksi. Aikaisemmin sarjassa sivuhenkilönä pistäytynyt Muriel on tässä kirjassa suuressa osassa. Muriel on huumeriippuvainen asunnoton, johon Tom tutustui omana asunnottomuusaikanaan. Nyt hän yrittää tosissaan irti huumeista, saa asua hyväsydämisen ystävän mökillä ja ottaa huostaansa yhden pakolaistytön, nigerialaisen Folamin. Nimi Uinu paju pienoinen tulee Sakari Topeliuksen runosta, johon sävellettyä kehtolaulua Muriel laulaa Folamille.

Polttopiste

Polttopisteessäkin on lapsiin kohdistuvia rikoksia. Tällä kertaa on kysymyksessä hyväksikäyttö. Kirja alkaa autoräjähdyksestä, jossa kuolee tunnettu syyttäjä perheineen. Olivia on mukana tutkinnassa ja löytää vahvan ehdokkaan räjäyttäjäksi. Tom on ystävänsä Lunan kanssa Thaimaassa, jossa hänen sisarpuolellaan on joogakeskus. Erään edellisessä kirjassa kerrotun tapahtuman vuoksi Tom on luisumassa masennukseen, josta hänet pelastaa arvoituksellisen naisen antama tehtävä. Se vie Tomin vaarallisiin – melkeinpä uskomattoman vaarallisiin – seikkailuihin Thaimaan viidakkoon. Lasten hyväksikäytön lisäksi kirjassa ovat esillä metoo-liike sekä rohyingyojen asema.


Cilla & Rolf Börjlind: Musta aamunkoitto
Suomentanut Sirkka-Liisa Sjöblom
S & S 2016
Ruotsinkielinen alkuteos Svart gryning 2014
Äänikirjan kesto 13 h 38

Cilla & Rolf Börjlind: Uinu paju pienoinen
Suomentanut Sirkka-Liisa Sjöblom
S & S 2017
Ruotsinkielinen alkuteos Sov du lilla videung 2016
Äänikirjan kesto 14 h 47

Cilla & Rolf Börjlind: Polttopiste
Suomentanut Sirkka-Liisa Sjöblom
S & S 2019
Ruotsinkielinen alkuteos Kallbrand 2018
Äänikirjan kesto 13 h 7

Kuuntelin kirjat Ellibs-palvelusta. Kaikissa lukijana oli Paavo Kerosuo.

10 kommenttia:

 1. Tätä sarjaa en olekaan lukenut. Voisi joskus kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätäkin sarjaa kannattaisi minusta lukea ilmestymisjärjestyksessä, sen verran runsaasti tässä on mukana päähenkilöiden siviilielämää.

   Poista
 2. Aivan tuntemattomia minulle. Hyviä ruotsalaisia ja yleensäkin pohjoismaalaisia dekkaristeja on paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dekkaristeja on todella paljon. Alkaa olla sattumaa, löytääkö heidän joukostaan itselle sopivia.

   Poista
 3. Olen lukenut pari osaa ja pitänyt, ykkösosan tv-toteutuksesta pidin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ykkösosan tv-toteutusta en huomannut. Kakkosen olen katsonut ja pidin siitä.

   Poista
  2. Olen nähnyt kakkosen, oli hyvä muttei niin hyvä kuin ykkönen 😉

   Poista
  3. Minua harmitti, kun en ollut huomannut tv-sarjan ensimmäistä osaa. Se ei ole enää katsottavissa Areenassa.

   Poista
 4. Samaa mieltä, tämä sarja kannattaa lukea ilmestymisjärjestyksessä. Erittäin hyvä sarja, joka pureutuu joka kerta ajankohtaisiin asioihin. Uusimmassa teoksessa Jäätynyt kulta liikutaan pohjoisessa ja puhutaan mm. ilmastonmuutoksesta. Bloggaus ensi viikolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai sinäkin pidit. Kiva! Aion jatkaa tämän sarjan parissa.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.