keskiviikko 29. syyskuuta 2021

Moses Isegawa: Abessinialaiset kronikat

 

Abessinialaisten kronikoiden minäkertoja Mugezi on syntynyt vuonna 1961 eli vuotta ennen kotimaansa Ugandan itsenäistymistä. Hänen kasvutarinansa on samalla itsenäisen Ugandan parin ensimmäisen vuosikymmenen tarina. Siihen kuuluvat Milton Oboten kaksi hallintokautta, niiden välissä Idi Aminin verinen sotilasdiktatuuri, Oboten jälkimmäisen kauden aikainen sisällissota ja AIDSin leviäminen ja tuhot.

Mugezin perhe asui aluksi maalla isoisän tilalla, kunnes isä pääsi töihin Kampalaan postilaitokselle. Mugezi jäi isoäidin hoiviin muun perheen muuttaessa. Oikeasti isoäiti oli isoisän sisar, mutta isoäidiksi Mugezi häntä kutsui. Tuo aika oli pojalle hyvä, mutta se päättyi, kun isoäiti kuoli tulipalossa. Mugezi joutui muuttamaan kaupunkiin.

Mugezi kutsui äitiään Munalukoksi ja isäänsä tämän nimellä Serenity. Hän inhosi äitiään, jonka kasvatus perustui kovan työn teettämiseen ja fyysisiin rangaistuksiin. Vanhemmat lähettivät Mugezin katoliseen pappisseminaariin, vaikka hän olisi halunnut asianajajaksi. Seminaarissa kohtelu ei paljon muuttunut kotioloista. Varsinkin talousasioista vastannut isä Mindi oli suorastaan julma. Mugezi piti Munalukkoa ja isä Mindiä samanlaisina.

Molemmat uskoivat, että mitä kovakouraisemmin, ilkeämmin ja salakavalammin lapsia kohteli, sitä parempia heistä tuli.”

Koti- ja koulutyrannien vallan alla Mugezi oppi ovelaksi vaanijaksi, huijariksi ja kiristäjäksi, ehkä samoin kuin ihmiset yleensäkin selvitäkseen diktatuurissa.

Mugezin taisteluita Munalukon ja isä Mindin kanssa kuvataan turhankin pitkään ja yksityiskohtaisesti. Ugandalaisten elämästä valtiollisten mullistusten varjossa kertovat lukuisien sukulaisten kohtalot ja kokemukset, kuten isoäidin toimiminen itseoppineena kätilönä ja yrttiparantajana, Serenityn monivuotinen suhde Munalukon tädin kanssa, sedän menestyvä kanankasvatusbisnes, Mugezin suosikkitädin sairastuminen AIDSiin heti häidensä jälkeen ja toisen tädin joukkoraiskaus ja sitä seuranneen masennuksen hoito poppamiehen luona.

Kirjailija Moses Isegawa on suunnilleen Mugezin ikäinen. Hän on asunut useita vuosia Hollannissa, ja Hollantiin hän johdattaa Mugezinkin tarinan lopussa.


Moses Isegawa: Abessinialaiset kronikat
Suomentanut Kirsti Nikkanen
WSOY 1999, 494 s.
Hollanninkielinen alkuteos Abessijnse kronieken 1998

***********

Maailmanvalloitus: Uganda.

4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista! En ole ikinä lukenut Ugandasta mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ollut minäkään. Juuri siksi valitsin tämän kirjan. Tuli samalla kerratuksi Ugandan tapahtumia viime vuosisadan lopulla.

   Poista
 2. Mistäköhän tuo nimi? Abessinia on Etiopian entinen nimi, ei Ugandan. Jotain kytkentöjä sitten siihen suuntaan kenties.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdessä kohdassa kertoja Mugezi katselee maisemaa ja ajattelee, että historiallinen Abessinia on ollut Ugandassa, että on tehty virhe sen maantieteellisessä sijoittelussa. Muuten Abessiniaa ei mainita. Epäilen, että on nimellä on joku tausta, jota en ymmärtänyt.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.