tiistai 28. kesäkuuta 2011

Matilde Asensi: Todo bajo el CieloMatilde Asensi on erittäin suosittu espanjalainen kirjailija. Hänen kirjojaan on käännetty 15 kielelle, ei kuitenkaan suomeksi. Olen lukenut kolme Asensin kirjaa. Niissä kaikissa on haettu aarretta tai selvitetty suurta salaisuutta seuraten eri tavoin hankittuja vihjeitä. Kuulostaako tutulta? Asensin ensimmäinen kirja El salón de ámbar ilmestyi vuonna 1999. Dan Brownin Da Vinci -koodi ilmestyi vasta 2003 ja hänen ensimmäinen kirjansa Enkelit ja demonit vuonna 2000.

Todo bajo el cielo (kaikki taivaan alla) sijoittuu 1920-luvun Kiinaan. Päähenkilö on espanjalainen maalari, joka tulee Shanghaihin selvittämään siellä kuolleen ranskalaisen miehensä asioita. Miehen jäämistöstä löytyneen keisarillisen rasian vihjeiden perusteella hän lähtee sisarentyttärensä kanssa etsimään Kiinan ensimmäisen keisarin mausoleumia. Matkaa johtaa shanghailainen antiikkikaupias, jolla on yllättäviä taitoja ja suhteita. Mukana seuraa kiinalainen palveluspoika, joka osoittautuu erittäin älykkääksi ja on tärkeässä roolissa arvoituksellisten vihjeiden ratkaisemisessa. Seurueessa on myös kaikkitietävä kiinalainen munkki.

Asensin ensimmäisessä kirjassa El salón de ámbar (meripihkahuone) etsitään toisen maailmansodan aikana Leningradista kadonnutta meripihkahuonetta, joka oli alunperin Preussin kuninkaan Pietari Suurelle antama lahja.

Kirja El último Caton (viimeinen Caton) on Asensin suurin menestys. Sen tarina alkaa murhasta ja yllättävään loppuun päästään seuraamalla vihjeitä, jotka löytyvät Danten Jumalaisen näytelmän Helvetti-osasta. Luin tämänkin kirjan, mutta se osoittautui minun espanjalleni paljon vaikeammaksi kuin kaksi edellä mainittua. Jumalaisen näytelmän tunteminen (tai seuraaminen samalla kun luki El último Catonia) olisi varmasti auttanut. Minulla on Dante kirjahyllyssäni Elina Vaaran suomennoksena, mutta olen lukenut siitä vain osia joskus vuosikymmeniä sitten.

Matilde Asensi: Todo bajo el cielo
Editorial Planeta, Colección Booket, 4. painos 2010. 525 s.2 kommenttia:

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.