maanantai 24. kesäkuuta 2013

Miguel de Unamuno: Lumbrían markiisi (Kide-haaste)

Miguel de Unamunoon (1864-1936) viitataan usein espanjalaisissa kirjoissa ja joskus jopa elokuvissa. Hän oli filosofi, kirjailija, runoilija, esseisti ja usein riidoissa valtaapitävien kanssa. En ollut lukenut häneltä mitään, joten ilahduin, kun huomasin kirjastossa tämän pienen Prometheus kustannuksen kirjan, joka sisältää vain yhden novellin.

Prometheus kustannus julkaisee sarjaa nimeltä Novella. Novellat ovat pienoisromaaneja, mutta minä sisällytän tässä Lumbrían markiisin Kide-novellihaasteeseen.

En pystynyt ajoittamaan Lumbrían markiisia tarkasti. Löysin tiedon, että se on toisena kertomuksena vuoden 1920 kokoelmassa Tres novelas ejemplares y un prólogo, mutta että se on julkaistu jo aiemmin jossain toisessa kokoelmassa.

Unamunoa pidetään espanjalaisen kirjallisuuden – ja nimenomaan novellien – uudistajana ainakin siinä mielessä, että hän pyrki pois realistisesta proosasta. Häntä kutsutaan modernistiksi ja eksistentialistiksi. Tuohon taustaan nähden Lumbrían markiisi tuntuu nykylukijasta vanhanaikaiselta. Syynä lienee aihe. Kertomuksessa on vanha sukutalo, vanha markiisi, joka haluaa suvun jatkajaksi tyttärenpojan, nuori mies, joka menee naimisiin nuoremman tyttären kanssa ja viettelee vanhemman. Tai oikeastaan vanhempi tytär viettelee sisarensa sulhasen. Lopulta jäljelle jäävät vanhempi tytär, mies ja kaksi toisiaan vihaavaa markiisin arvosta kilpailevaa poikaa.

Novellissa ei ole yhtään onnellista ihmistä. Vanhan markiisin talo on alun perin sulkenut ovensa muulta maailmalta. Vanhempi tytär aukaisee talon, mutta ei siitäkään seuraa onnea.
”Lorenzan kaupungissa ei myöhemmin puhuttu muusta kuin siitä miehisestä lujuudesta, jolla Carolina toteutti suunnitelmansa. Hän kävi päivittäin ulkona, kuljetti käsipuolessa miestään kuin vankia ja piteli toisella kädellä kiinni nuoruutensa hedelmästä. Suuren talon kaikkia parvekkeita pidettiin apposen avoimina, aurinko haalisti nojatuolien satiinin ja osui esi-isien muotokuviinkin.”

Miguel de Unamuno: Lumbrían markiisi
Suomentanut Anu Partanen
Prometheus kustannus 2009, 36 s
Espanjankielinen alkuteos El marqués de Lumbría

Luettu 4/6

2 kommenttia:

  1. Täysin epäkirjallinen ja epä-älyllinen kommentti:

    Kun olin karussa 50-vuotispäiviäni Fuerteventuralla (Kananariansaarilla), vuokrasimme auton ja ajelimme saarta viikon ajan pitkin ja poikin.

    Jossakin missä kaikki tiet yhtyivät, ohitimme aina uudestaan Unamonolle pystytetyn suuren muistomerkin.

    Unamunon hahmo ei voinut olla painumatta mieleen.

    Sittemmin ostin jonkin Unamunon kirjan mutta en ole sitä lukenut.

    Wikipedia kertoo että Unamuno oli maanpaossa Furteventuralla. Intellektuelli oli erotettu Salamancan yliopiston rehtorinvirasta mielipiteidensä takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Wikipedia kertoo senkin, että Unamuno erotettiin tuosta virasta kahteen otteeseen...

      En ole käynyt Kanariansaarilla. Jos joskus menen, niin täytyypä käydä katsomassa Unamunoa.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.