tiistai 4. kesäkuuta 2013

Anne Tyler: The Beginner's Goodbye

Olen lukenut aikaisemmin kaksi Anne Tylerin kirjaa: Pyhimys sattuman oikusta ja Nooan kompassi. Kummastakaan en erityisemmin pitänyt. Pyhimys sattuman oikusta on kuitenkin kirjoja, jonka muistan hyvin, vaikka sen lukemisesta on pitkä aika. Sen ihmiskohtaloissa oli siis jotakin ajatuksia herättävää. Nooan kompassi oli minusta yhdentekevä. Sen sijaan tämä kirja, The Beginner’s Goodbye, tästä minä pidin.

Aaron Woolcott on menettänyt vaimonsa Dorothyn, kun heidän talonsa päälle kaatui puu. Kirjassa Aaron muistelee vaimoaan ja yrittää selvitä surustaan. Kun ensimmäinen tyrmistys on ohi, Aaron pohdiskelee avioliittoaan perusteellisemmin, ja silloin Dorothy alkaa näyttäytyä hänelle. He keskustelevat asioista, jotka jäivät sanomatta. He keskustelevat myös näennäisesti turhanpäiväisistä asioista, kuten pikkuleivistä, mutta sekin keskustelu lisää Aaronin ymmärrystä avioliitostaan ja sen kipupisteistä.

Aaronin talon korjaamisen hoitavalla urakoitsijalla Gilillä (josta tulee myöhemmin hänen lankonsa) on ollut samantapainen kokemus isänsä kuoleman jälkeen.
”Every so often, I reflect on that story Gil told me: how his father came back from the dead to check on Gil’s construction work. I know Gil felt it was his father’s unfinished business that brought him, but what’s occured to me lately is, couldn’t it have been Gil’s unfinished business? Couldn’t Gil have been thinking, I wish to God I could have settled things with my pop?”
Kirjassa on tietysti kipeitä kohtia, mutta aiheestaan huolimatta se ei ole surullinen. Kerrankin takakannessa sanotaan jotakin, johon voin täysin yhtyä. Kirja on ” infused with gentle humour”.

Kirjan nimestä vielä. Aaronilla ja hänen sisarellaan on pieni kustantamo, joka selviää nykytekniikan paineissa julkaisemalla sarjaa käytännöllisiä opaskirjoja. Kirjojen nimet ovat tyyliin The Beginner’s Wine Guide, The Beginner’s Monthly Budget, The Beginner’s Book of Dog Training.

The Beginner’s Goodbye on ilmestynyt suomeksi tänä vuonna nimellä Jää hyvästi. Sen ovat lukeneet ja siitä ovat pitäneet ainakin Sara ja Arja.

Anne Tyler: The Beginner’s Goodbye
Vintage Books 2013, 262 s
Ilmestynyt 2012

6 kommenttia:

 1. Tyler on ilmeisen tuottelias kirjailija. Olen lukenut Amerikan lapset ja nyt on menossa Aikaa sitten aikuisina. Ihan järkyttävän paljon en ole pitänyt, mutta mielelläni kuitenkin luen. Tässä esittelemässäsi kirjassa on hyvä idea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyleria myös suomennetaan paljon, joten ilmeisesti hänen kirjoistaan pidetään täälläkin.

   Poista
 2. Olen lukenut joskus aikoja sitten yhden Tylerin kirjan. En muista enää sen nimeä, mutta muistaakseni kirja oli ihan ok. Se ei silti houkutellut lukemaan enemmän hänen kirjojaan. Näyttää kyllä olevan melko tuottelias kirjailija todellakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanot hyvin tuon, että lukemasi Tylerin kirja ei houkutellut lukemaan lisää. Niin minullekin kävi, ja sitten tämä kirja olikin positiivinen yllätys.

   Poista
 3. Minä Tyleriltä vain Hengitysharjoituksia. En oikeastaan muista siitä paljon mitään, mutta erikoinen tunnelma on jäänyt mieleen. Pitäisi kai lukea jotakin muutakin ja tsekata, ovatko kaikki kirjat yhtä (piristävällä tavalla) omituisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tylerin laaja tuotanto lienee epätasainen, näin kolmen kirjan perusteella sanottuna.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.