sunnuntai 19. heinäkuuta 2020

Anna Kortelainen: Hyvä Sara!

Julkaisen ensimmäisen naistenviikon postaukseni näin Saran nimipäivänä. Naistenviikkohaaste on peräisin blogista Tuijata. Kulttuuripohdintoja.

Anna Kortelainen on kirjoittanut erinomaisen elämäkerran. Kirjan koko nimi on Hyvä Sara! Sara Hildénin kolme elämää. Kortelainen on jakanut Sara Hildénin (1905−1993) elämän kolmeen vaiheeseen: I Tuntematon Saara, II Tunnettu Sara ja III Onnellinen Sara.

Tuntematon Saara on köyhä torpan tyttö, joka joutui elättämään itsensä 13-vuotiaasta saakka. Vuonna 1942 hän oli päässyt niin pitkälle, että hänestä tuli  Tampereen Puku Oy:n uuden myymälän johtaja. Tunnettu Sara on menestyvä yrittäjä Sara Hildén.
”Perustaessaan oman yrityksen Sara oli kokenut ammattijohtaja, joka tunsi vaatetusalan laidasta laitaan, tekstiilitehtaasta myymälään, asiakaspalvelusta ja kassakoneen äärestä myymälänjohtajan kirjoituspöydän ääreen – koko ketjun.”
Onnellinen Sara on nykytaiteen keräämiselle omistautunut varakas yritysjohtaja, jolle taide oli ”tärkeintä maailmassa. Suhteeni taiteeseen on sama kuin suhde elämään: taide on itsestäänselvyys”.

Pidin erityisesti Kortelaisen tavasta taustoittaa Saran elämää. Kun Saara joutui lapsena kokemaan sisällissodan, Kortelainen kertoo sodan vaikutuksista hänen asuinpaikkakunnallaan Lempäälässä. Kun Saara aloitti harjoittelijana vaatemyymälässä, Kortelainen kirjoittaa myyjättärien asemasta 1920-luvun Suomessa. Kun Saarasta tuli myymälänjohtaja, Kortelainen tarjoaa tietoiskun naisista johtajina 1940-luvulla. Kun Sara päätti ryhtyä keräilijäksi, opimme, että taiteenkeräilykin oli miesten alaa.

Hyvä Sara! tutustuttaa myös Saran yksityiselämään. Sara säilytti saamansa kirjeet, ja ne ovat olleet merkittävä lähde hänen henkilökuvansa luomisessa. Saralla oli paljon ihailijoita ennen kuin hän solmi avioliiton taidemaalari Erik Enrothin kanssa. Enroth oli alkoholisti, ja liitto päättyi eroon neljäntoista vuoden jälkeen. Saralla oli myös yksi lapsi, Kalevi. Sara adoptoi Kalevin, kun tämän äiti, Saran serkku, menehtyi tuberkuloosiin.

Hyvä Sara! oli antoisaa luettavaa, niin kuin hyvät elämäkerrat ovat. Kirjassa on perusteelliset lähdeviitteet, runsas lähdeluettelo ja henkilöhakemisto. Erityiskiitokset voi antaa siitä, että kirja on painettu kunnolliselle paperille, jolla kuvat Saran hankkimista taideteoksista pääsevät oikeuksiinsa.

Anna Kortelainen: Hyvä Sara! Sara Hildénin kolme elämää
Gummerus 2018, 447 s.

***********
Helmet-haaste: 17. Tutkijan kirjoittama kirja.

4 kommenttia:

  1. Tämä odottaa kirjahyllyssä, pistän sen nyt pinon päällimmäiseksi! Arvelinkin, että tämä saattaisi olla hyvin kirjoitettu elämäkerta :) /Mari

    VastaaPoista
  2. Tässäpä on kiinnostava kirjavinkki. Kortelaisen kirja on mennyt minulta ilmestyessään aivan ohi. En tiedä Sara Hildénistä oikeastaan juuri mitään, vaikka hänen nimeään kantavassa taidemuseossa onkin tullut vierailtua Tampereella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos pystyin antamaan sinulle lukuvnkin! Tästä oli jonkin verran blogikirjoituksia ilmestymisvuonna, mutta eihän sitä aina kaikkea huomaa. Todella hyvä kirja. Suosittelen.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.