perjantai 3. heinäkuuta 2020

Kaspar Colling Nielsen: Tanskan sisällissota 2018−24

475-vuotias kertoja muistelee Tanskan sisällissotaa, jonka aikana hän oli vähän yli 20-vuotias. Mahdottoman tuntuinen ikä 475 johtuu kantasoluohjelmasta, johon mies osallistuu. Hän on ottanut ohjelmaan mukaan myös koiransa Geoffin. Geoff on pitkän elämänsä aikana oppinut jopa puhumaan.

Sota on vaihtoehtoinen historian kulku 2000-luvun alun pankki- ja rahoituskriisin jälkeen.
”Pankkien vastustaminen ei enää riittänyt, tarvittiin enemmän. Laukaiseva tekijä oli yleisempi kapina kapitalistista eliittiä vastaan, ja se sopi kuvioon hyvin. Kriisi oli koetellut ankarasti suurinta osaa väestöstä, eikä monilla ollut mitään, ei edes asuntoa, kun taas väestön rikas osa ei ollut muuttanut elämäänsä mainittavammin.”
Kertomusta vievät välillä eteenpäin muistelujen lomaan sijoitetut absurdit tarinat. Yksi kertoo ihmisiä ja eläimiä vihanneesta sadistisesta talonpojasta, joka kuolee aidatuille tiluksilleen ja josta tulee sodan jälkeen väärinkäsityksen vuoksi eläintensuojelun legenda. Muut tarinat kertovat esimerkiksi rikollisten ja älykkäiden eläinten mielisairaalasta, naisen kohtuun piiloutuneesta juutalaisperheestä ja säilykkeeksi päätyvän tomaatin elämänkulusta sen itsensä näkökulmasta. Kertomisratkaisu tuo mieleen Veijo Meren Manillaköyden.

Kirjan nimi herätti mielenkiinnon. Tanska ja sisällissota. Tanska – yksi maailman rauhallisimmista maista. Ajatus on ristiriitainen. Kirja ei aivan lunastanut odotuksia. Siihen on ahdettu liikaa kaikenlaista. Mielikuvituksellinen se kyllä on.

Kaspar Colling Nielsen: Tanskan sisällissota 2018−24
Suomentanut Katriina Huttunen
Aula & Co 2019, 209 s.
Tanskankielinen alkuteos Den Danske Borgerkrig 2018−24, 2013

*********** 
Helmet-haaste: 11. Vaihtoehtohistoria.

2 kommenttia:

  1. Erikoinen aihe. Tanskalaisilla on näitä sadunkertojia.

    Vuonna 1980 valmistuneessa elokuvassa Danmark er lukket, Tanska on ajautunut konkurssiin ja julistettu EU:n ydinjätteen kaatopaikaksi. Pari kohtausta jäi mieleen, kun muistelen tv-esitystä.

    VastaaPoista
  2. Aihe on todella raflaava. Ennen kuvitellun sodan syttymistä Tanska köyhtyi niin, että sai avustuksia Norjalta, Brasilialta ja Kiinalta...
    Mainitsemaasi elokuvaa en tunne. Pitää katsoa, jos jossain tulee vastaan.

    VastaaPoista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.