sunnuntai 26. heinäkuuta 2020

Jamaica Kincaid: Katoava paratiisi


Katoava paratiisi kertoo tytön kasvusta nuoreksi naiseksi. Tyttö, Annie John, asuu Antigualla äitinsä ja isänsä kanssa. Hän on ainoa lapsi. Annie on teräväpäinen, kuten muutamaan kertaan sanotaan. Koulussakin hänet siirretään pari luokkaa ylemmäs. Hän on myös hieman pahatapainen, kepposteleva ja valehteleva. Pahimmillaan hän vie rahaa vanhempiensa lompakoista ja varastaa kirjaston kirjoja.

Annien suhde äitiin alkaa muuttua, kun hän on 12-vuotias. Ensimmäinen merkki on kangaskaupassa, jossa äiti ei suostu enää ostamaan samaa hamekangasta Annielle ja itselleen.

”Ikään kuin tässä ei jo olisi ollut tarpeeksi, äitini valisti minua, että olin tulemaisillani nuoreksi neidoksi ja että oli melko tavalla asioita, jotka minun tulisi tehdä eri tavalla kuin ennen. Hän ei tarkentanut, mikä sai minut olemaan tulemaisillani nuoreksi neidoksi, ja siitä olin hyvilläni, sillä en tahtonutkaan tietää.”

Annie kokee, että äiti alkaa etääntyä. Äidin kantaa emme saa tietää, sillä näkökulma on koko ajan minäkertoja Annien. Äidille Annie valehtelee, äidiltä salaa tekojaan ja äidin käskyjä hän uhmaa.

Äidin ja tyttären suhde on ajaton ja paikasta riippumaton aihe. Ongelmat ovat samanlaisia ollaan sitten Antigualla tai Suomessa. Asiaa ei muuta se, että tytön sairastuessa äiti ei luottanut pelkkään lääkäriin, vaan kutsui apuun paikallisen parantajan.

Jamaica Kincaid on kotoisin Antigualta. Hän on sijoittanut Katoavan paratiisin aikaan, jolloin Antigua kuului Iso-Britannialle. Antigua ja Barbuda itsenäistyi vasta 1981. Valloittajiin viitataan yhdessä kohdassa. Annie on kuullut äitinsä lukevan saamastaan kirjeestä vanhaan isäänsä liittyvän lausahduksen. Sen Annie kirjoitti mustekynällä ja Old English -kaunokirjoitustyylillä historian kirjaansa laivan ruumaan vangitun Kolumbuksen kuvan alle: ”Ukon Köriläs Ei Pääse Enää Jaloilleen.”

Katoavan paratiisin alkuperäinen nimi on Annie John, pelkkä tytön nimi. Suomalainen nimi on perusteltavissa hyvin. Kun Annie kuvaa onnellista elämäänsä ennen äitisuhteen muutosta, hän lopettaa kuvauksen lauseeseen: ”Tällaisessa paratiisissa minä elin elämääni.” Lisäksi Miltonin Kadotettuun paratiisiin viitataan kohdassa, jossa Annie halventaa Kolumbusta. Hän joutuu rangaistukseksi jäljentämään vihkoonsa Kadotetun paratiisin kaksi ensimmäistä lukua.

Jamaica Kincaid: Katoava paratiisi
Suomentanut Sinikka Buckley
Kirjayhtymä 1986, 133 s.
Englanninkielinen alkuteos Annie John 1985

***********

Maailmanvalloitus: Antigua ja Barbuda.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.