lauantai 3. lokakuuta 2020

Ananda Devi: Näistä raunioista

 

Mauritiuksen pääkaupungin Port Louisin betonislummissa Troumaronissa elää neljä nuorta.

Ève on huomannut jo varhain, että saa ruumiillaan mitä häneltä puuttuu. ”Kynä, kumi, viivoitin, mitä vain.” Siitä se alkoi. Nyt hän on jo kaukana. ”Etsin elämän pohjaa. Haluan tietää, minkä värinen se on. Miltä näyttää piste, jonka jälkeen ei ole paluuta ja joka kertoo vihdoin, mitä minä olen.

Savita on Èven ystävä. Hänen kotiolonsa eivät ole yhtä huonot kuin Èven ja hän yrittää suojella ystäväänsä.

Clélio on täynnä vihaa. ”Minä olen Clélio. Olen valmis sotaan. Tappelen kaikkia ja en ketään vastaan. En pääse pakoon tätä vihaa.

Sad uskoo, että Troumaronista on mahdollista päästä pois. Hän käy koulua tosissaan, vaikka viettää yöt jengin kanssa. Hän aikoo runoilijaksi ja ihailee Rimbaudia. ”Luen ja tajuan, että on olemassa muualla. Häikäisevien mahdollisuuksien ulottuvuus.” Sad on rakastunut Èveen, mutta ei saavuta tyttöä.

Kävelemme lasikaiteita pitkin, läpinäkyvän tyhjyyden päällä. Välillämme on tuhat hiljaisuutta ja loputon etäisyys.

Troumaron on ankea, haiseva ja kova. Nuorten tulevaisuus katoaa ennen kuin on alkanutkaan.

Näistä raunioista on herkkä kuvaus toivottomasta nuoruudesta. Teksti on kaunista ja runollista, vaikka sen kuvaama elämä ei ole. Kirja on yksi parhaita tänä vuonna lukemiani.


Ananda Devi: Näistä raunioista
Suomentanut Saana Rusi
Fabriikki 2018, 146 s.
Ranskankielinen alkuteos Ève des ses décombres 2006

***********

Maailmanvalloitus: Mauritius.


2 kommenttia:

  1. Devi kuvaa riipaisevalla herkkänäköisyydellä näiden sitkeiden kapinallisten, nuorten ihmisten universaalia irrallisuuden tunnetta, ulkopuolisuutta, etsintää, epätoivoa, taistelua ja selviytymiskeinoja matkalla kohti aikuisuutta, - ilon- ja onnenpilkahduksia unohtamatta.

    Henkilöpiirto oli niin terävää, että vaikkei heihin kiinteää kontaksia saanutkaan, niin lukijana mieluisan rinnallakulkijan osan.
    Oiva tuttavuus!


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näistä raunioista oli minulle todellinen löytö!

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.