perjantai 23. lokakuuta 2020

Virtuaalimessukokemuksia

Eilinen kirjamessujen alku oli melkoinen sekoilu. Yrittipä mitä tahansa, päätyi lippukaupan sivulle, vaikka lippu oli asianmukaisesti aktivoitu edellisenä päivänä. Ongelma oli myös lipun ostaneilla, eikä vain kutsulipun saaneilla. Varsin pian sivulle ilmestyivät kuitenkin linkit, joilla ohjelmaa pääsi katsomaan ilman lippua (tosin kuulemani mukaan kyseiset linkit eivät näkyneet kaikille). Minulta menivät pilalle avajaiset, joita en nähnyt alusta saakka. Avajaisissa olisi kiinnostanut erityisesti Kiitos kirjasta -palkinnon luovuttaminen. Palkinnon sai Seinäjoen kaupunginkirjasto lasten ja nuorten lukuharrastuksen hyväksi tekemästään työstä.

Seuraava ohjelmanumero, jonka halusin seurata, oli vasta puoli neljältä. Silloin käytettiin edelleen kaikille avoimia linkkejä. Puoli kuuden ohjelman kohdalla lippujen käyttäminen toimi. Tänään perjantaina ohjelmaa on pystynyt seuraamaan hyvin. En siis menettänyt kuin aivan alun, mutta jotenkin epävarma olo tuosta sotkusta jäi.

Sitten varsinaiseen messuohjelmaan.

Maria Pettersson: Historian jännät naiset. Minua kiinnosti lähinnä, mistä Pettersson on saanut tiedot kirjoittamistaan naisista. Vastaus oli, että helpoiten niistä, joista on joko suomalaista tai muunmaalaista kirjallisuutta, hieman vaikeammin niistä, joista on vain tieteellisiä artikkeleita ja hankalimmin naisista, joista löytyi jotakin vain alaviitteistä.

Marcus Rosenlund: Kohti korkeuksia, tiedetoimittaja Rosenlundin kirja avaruudesta. Keskustelusta ei oikein käynyt ilmi, millainen tämä kirja on. Siinä on tieteellisten faktojen lisäksi ilmeisesti paljon kirjoittajan omia kokemuksia, esimerkiksi miten kiinnostus avaruuteen heräsi.

Tommy Orange: Ei enää mitään. Kirjailija Orangen vanhemmista toinen on cheyenne ja toinen arapajo. Orange kirjoittaa alkuperäiskansalaisen näkökulmasta. Ihailin haastattelija Sofi Oksasen paneutumista kirjaan ja sitä, miten hän nosti siitä esille keskeisiä asioita. Keskustelussa pureuduttiin kulttuuriperinnön siirtämiseen sukupolvelta toiselle. Ehdottomasti ensimmäisen messupäivän huippuhetki.

Perjantain ohjelmasta olen tähän mennessä seurannut yhden, jonka otsikko on Linnut, sää ja ilmasto. Meteorologi Lea Saukkonen sekä lintutieteilijä Aleksi Lehikoinen ja biologi, tiedekirjailija Mari Pihlajaniemi keskustelivat kirjojensa pohjalta sään ääri-ilmiöistä ja ilmastonmuutoksen vaikutuksesta lintuihin.

Halusin testata, miten ohjelmanumeroiden tallenteet toimivat, ja seurasin Tua Forsströmin torstaisen haastattelun hänen runokokoelmastaan En kväll i oktober rodde jag ut på sjön. Runokokoelma on julkaistu 2012 eli kysymyksessä on uusintajulkaisu. Kuuntelin Forsströmiä myös viime vuoden kirjamessuilla. Hänen harkittujen ja innostuneiden puheenvuorojensa kuuntelu on nautinto.

Tallenne toimi hyvin ja ohjelmien striimaamista ja tallentamista voisi minusta jatkaa, kun seuraavina vuosina päästään normaaliin messutoimintaan.


6 kommenttia:

  1. Ehdottomasti striimausta ja tallentamista pitäisi jatkaa, vaikka olisi normimessut! Onhan se loistava lisäpalvelu kiinnostuneille. Alkuhässäkkä oli lannistava, mutta menköön harjoittelun piikkiin. Nyt kuitenkin on näkynyt hyvin. Kiitos kirjasta -ohjelma jäi myös multa näkemättä, joka vuosi olen sen käynyt livenä katsomassa, pidän niin tärkeänä palkintona ja etenkin toimijoiden huomioimisena. Seuraan jännityksellä messujen jatkoa. Kiitos kun kirjoitit huomioista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tallenteet olisivat ehdottomasti positiivinen lisä tulevaisuuden kirjamessuille. Jatketaan messuilua!

      Poista
  2. Minulta jäi eilisessä hässäkässä Tua Forsström kuulematta. On hienoa että on tallenteet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tua Forsströmin haastattelu ei sopinut aikatauluuni livenä, joten oli hienoa, että sen voi katsoa myöhemmin.

      Poista
  3. Minä en edes ehtinyt kokeilemaan messujen seuraamista heti alusta, joten kun kokeilin ilmaislinkkejä, ne toimivat jo aivan ok eikä lippujen kanssakaan ole ollut ongelmia. Omasta näkökulmastani messujen tekniikka on toiminut hyvin, kun olen ehtinyt lähetysten pariin mutta on tietysti harmi, että niin monella on ollut ongelmia.

    Tuo Orangen haastattelu on minulla aivan kärjessä omalla katselulistalla. Viikonloppuna ehdin toivottavasti sen pariin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teknisiä ongelmia oli onneksi vain ihan alussa. Orangen haastattelu kannattaa katsoa, suosittelen.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.