Karo Hämäläinen ja Antti Majander |
Väinö Linnan syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Kirjamessuilla esiteltiin kaksi Linnaan liittyvää kirjaa.
Karo Hämäläinen: Kansalliskirjailija. Luin muutama vuosi sitten Hämäläisen kirjan Yksin, jonka aiheena oli Paavo Nurmi. Pidin kirjasta. Nyt Hämäläinen on julkaissut romaanin toisesta suomalaisesta suurmiehestä Väinö Linnasta nimellä Kansalliskirjailija. Antti Majanderin haastattelussa Hämäläinen sanoi tutustuneensa laajalti lähdeaineistoon, josta tärkeimmäksi nousi Linnan ja WSOY:n kirjeenvaihto. Kansalliskirjailijan teemaksi Hämäläinen sanoi totuuden. Linnaa on luettu pitkälti totuudellisena kirjailijana, mutta fiktiotahan hänen romaaninsa olivat. Omaan romaaniinsa Hämäläinen on kirjoittanut osia, jotka voisivat olla Linnan kirjoittamia, mutta ovatkin Hämäläistä. Jos Kansalliskirjailija tulee luetuksi, niin pitääpä olla tarkkana.
Päivä on tehnyt kierroksensa. Väinö Linna muistelee. Professorit Panu Rajala ja Jyrki Nummi keskustelivat Rajalan toimittamasta Väinö Linnan haastatteluihin perustuvasta kirjasta. Haastattelut on tehnyt 1970-luvulla kielitieteilijä Pertti Virtarinta, eikä niitä ole aiemmin julkaistu. Väinö Linna puhuu niissä valtaosin teoksistaan, mutta myös hyvin kaihtelemattomasti omasta elämästään kuten ankeasta köyhästä lapsuudestaan. Haastatteluista käy ilmi Linnan sivistystahto ja halu menestyä. Hän tähtäsi sosiaaliseen nousuun kirjoittamalla. Omia teoksiaan Linna analysoi havaitsemiaan heikkouksia myöten.
Tulevaisuuden kirjallisuus, Suvi Auvisen johdattelema Henri Hyppösen, Pontus Purokurun ja Olavi Koistisen keskustelu. Kirjamessujen teema oli tulevaisuus. Tässä keskustelussa pohdittiin muun muassa, tarvitaanko tulevaisuudessa kirjoja (kyllä tarvitaan!) ja voiko tekoälystä tulla luova kirjoittaja (tuskin, mutta yhteisluovuudessa kone voi auttaa).
Juice puhuu - kootut muistelmat. Vol I ja Vol II. Nykypäivän kirjallisuutta ovat Kaj Lipposen koostamat Juice Leskisen haastattelunauhoihin perustuvat kirjat. Toimittajat Harri Tuominen ja Waldemar Wallenius ovat tehneet alkuperäiset haastattelut. Heidän kysymyksiään ei ole kirjassa, joka koostuu siis täysin Juicen puheesta. Lipposen messuhaastattelussa ei tullut esille mitään uusia asioita Juicesta, mutta kirjat säilyttivät silti kiinnostavuutensa.
Jo Nesbø: Valtakunta. Jo Nesbø oli yksi messujen odotetuimpia vierailijoita, vaikka tietysti hänkin etäyhteyden päässä. Haastattelijana oli Jarkko Nieminen ja ensimmäinen kysymys koskikin Nesbøn tenniksen pelaamisen sujumista. Vastaus oli, että ei suju, koska Nesbø on loukannut kätensä vuorikiipeilyharrastuksessaan. En ole lukenut Valtakuntaa, mutta sen miljöö vaikutti pikkupaikkakunnalla asuneesta tutulta hyvine ja huonoine puolineen. Nesbø puhui kirjoittamisestaan ja väitti pystyvänsä yhä suhtautumaan kirjoittamiseen siten, että se ei ole työtä. Hän ei suostu kustantajan määräaikoihin. Uransa alussa on kerran suostunut ja se johti kiirehtimiseen ja hänen mielestään huonoon lopputulokseen. Nesbøn haastattelu alkoi kahdeksan minuuttia myöhässä ja sen aikaa näytöllä pyöri mainoksia. Virtuaalimessujen huono puoli.
Katri Merikallio: Tarja Halonen - erään aktivistin tarina. Katri Merikallio ja Tarja Halonen keskustelivat. Halosen tausta on kansalaisjärjestöissä ennen poliitikkouraa. Erityisesti jäi mieleen hänen äitinsä lause: "Jos joku asia on väärin, se pitää uskaltaa korjata." Halosta oli ilo kuunnella. Hän kannusti toimimaan äitinsä lauseen mukaan. Nykyajan somessa peukuttaminen on hänen mielestään itsensä kutistamista yleisöksi.
Ilkka Niiniluoto: Tekniikan filosofia. Akateemikko Ilkka Niiniluotoa haastatteli Leena Kaakinen. Haastattelu liittyi hyvin messujen tulevaisuus-teemaan. Esimerkiksi tekoälyn suhteen Niiniluoto oli optimistinen. Hänestä ihmisellä on mahdollisuus ja oikeus pitää kontrolli itsellään. Hän kutsuikin tekoälyä tukiälyksi. Liian pitkälle menevä automaatio voi kuitenkin heikentää ajattelua. Niiniluoto puhui tietysti muustakin, nostin tähän nuo kaksi asiaa.
Paljon jäi näkemättä ja kuulematta, mutta onneksi on tallenteet, joihin voi palata 8.11. saakka!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.