keskiviikko 7. heinäkuuta 2021

Jorge Zepeda Patterson: Kuolema kelloa vastaan

 

Meksikolaisen Jorge Zepeda Pattersonin dekkarin Kuolema kelloa vastaan miljöö on aivan omanlaisensa: tapahtumat sijoittuvat Ranskan ympäriajoon. Jo ennen kilpailun alkua jotkut pyöräilijät olivat joutuneet luovuttamaan onnettomuuksien ja vastoinkäymisten vuoksi. Kilpailun alussa onnettomuuksia tuli lisää. Kun yksi kilpailija löydettiin murhattuna ammeesta, oli selvää, että joku sabotoi Touria. Ilmeisesti tarkoituksena oli saada voittajaksi tekijän tai tekijöiden haluama kilpailija.

Kertojana on kolumbialais-ranskalainen Marc Moreau, jonka poliisi värvää salaiseksi avustajakseen sotilastaustan vuoksi. Pyöräily on joukkuelaji, eikä yksilöurheilua. Yleisön suurin huomio kohdistuu voittajiin, mutta he voittavat vain siksi, että joukkueen muut jäsenet ovat heidän tukenaan. Marc on oman joukkueensa tärkein apuajaja. Hän on parempi ylämäkiajaja kuin ykköstähti, moninkertainen Tourin voittaja Steve Panata. Marc ja Steve ovat vanhoja ystäviä, niin hyviä ystäviä, että pitävät itseään veljeksinä. Tai ainakin Marc pitää.

Sabotaasit jatkuvat. Hengenvaarallisiksi käsiteltyjä pyöriä, räjäytyksiä, kaasuja ja myrkytyksiä. Marc epäilee vuorotellen jäljellä olevien joukkueiden kärkiajajia, valmentajia ja mekaanikkoja. Hän joutuu itsekin vaaraan.

Kuolema kelloa vastaan etenee Tourilla etappi etapilta. Lukija oppii pyöräilyn taktiikkaa ja kirjoittamattomia sääntöjä. Pyöräilystä, tai yleensä urheilusta, kiinnostumattomalle taktisia kuvioita voi olla liikaakin. Dekkarina Kuolema kelloa vastaan kuuluu väkivallattomiin. Mitään raakuuksia ei kuvata.

Tämänvuotinen Tour de France on juuri käynnissä. Siinä on tapahtunut yksi vakava joukkokolari ajattelemattoman katsojan aiheuttamana. Pyöräily on vaarallista ilman dekkarin kuvaamaa häirikköäkin.


Jorge Zepeda Patterson: Kuolema kelloa vastaan
Suomentanut Mila Lahdenpohja
Minerva 2020, 390 s.
Espanjankielinen alkuteos Muerte contrarreloj 2018

6 kommenttia:

  1. Tämä oli varsin mielenkiintoinen tuttavuus! Kilpapyöräily on itselle tyystin vieras laji, mutta niin vain tuli hypättyä Pattersonin johdolla Tour de Francia jyystämään, ja vaikka pohkeisiin välillä otti mm. vieraan terminologian, josta tuli paljon opittua, kanssa niin avartuipa uusi uljas maailma.

    Se, että laji on niin yhteisöllinen, solidaarinen ja joukkuevetoinen yllätti iloisesti kuin myös kirjailijan taidokkuus tarinaniskennässä. Hyppy tuntemattomaan, joka kannatti ja palkitsi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullekaan kilpapyöräily ei ole mitenkään tuttua. Joukkueluonteen toki tiesin etukäteen.

      Poista
  2. Tämä on mennyt minulta täysin ohi, mutta sopii kyllä juuri heinäkuun lukemistoon loistavasti ja pyöräilykilpailu on muutenkin mukavan erilainen miljöö dekkarille. Mieheni seuraa yleensä innokkaasti Ranskan ympäriajoa, joten aihepiiri on tv:stä tuttu. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pyöräilystä kiinnostuneelle tämä kirja antaa paljon, mutta sopii se meille muillekin.

      Poista
  3. Onpas tosi raikas idea tässä dekkarissa! Voisi vaikka lukea joskus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä poikkeaa todella tavanomaisista poliisidekkareista.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.