lauantai 24. heinäkuuta 2021

Vappu Kannas: Rosa Clay

 

Rosa Clay (1875–1959) oli syntyisin Ambomaalta (nykyisessä Namibiassa). Suomalainen lähetyssaarnaajapariskunta adoptoi hänet ja toi lapsena Suomeen. Rosa kouluttautui opettajaksi, mutta muutti muutaman vuoden opettajana toimittuaan Yhdysvaltoihin. Siellä hän meni naimisiin ja toimi aktiivisesti suomalaisten siirtolaisten yhteisöissä.

Vappu Kannas on kirjoittanut fiktiivisen teoksen, joka perustuu löyhästi Rosan elämään Suomessa. Rosa Clay on romaani. Se ei ole elämäkerta.

Vuosisadan vaihteessa värillinen suomalainen oli harvinaisuus. Adoptiovanhemmat käyttivät Rosaa rahankeruuiltojensa vetonaulana. Ankaran äidin ja Rosan suhde oli vaikea. Se varjosti Rosan elämää pitkään rasismin lisäksi.

Rosa Clayn kerronta on pääasiassa minämuotoista. Siinä upotaan Rosan ajatuksiin ja tunteisiin, siihen miltä hänestä tuntui. Millaista on aina erottua muista? Millainen yksinäisyys siitä seuraa?

Yksinäisyys ei enää tarkoittanut samaa kuin lapsena. Mitä vanhemmaksi tulin, sitä paksumpaa se oli. Oli päiviä jolloin kaipasin kipeästi sitä, että ruumiini ja ikuisuuden välissä olisi ollut jotain muuta kuin ohut peite tai sängynpääty. Vetoisassa huoneessa ei ollut koskaan ketään minun lisäkseni.”

Rosa Clayn ihmeelliseen elämään pohjautuva romaani on viimeinen, jolla osallistun tämänvuotiseen naistenviikkohaasteeseen.


Vappu Kannas: Rosa Clay
S & S 2020, 383 s.

4 kommenttia:

 1. Olinkin jo unohtanut tämän. Voisin lukea, kuulostaa tosi mielenkiintoiselta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rosan elämä oli todella poikkeuksellinen. Kirja kuvaa minusta kuitenkin eniten mistä syystä tahansa yhteisön ulkopuolelle työnnetyn ihmisen tunteita.

   Poista
 2. Tämä kirja teki minusta uteliaan. Oli pakko etsiä Rosan elämästä lisätietoa netistä. Rosan elämästä oli muistaakseni kirjoitettu kolme kirjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannas epäili kirjassa, että vanhatkin kirjat Rosasta ovat osittain fiktiivisiä. Hän ansaisisi oikean elämäkerran.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.