tiistai 27. heinäkuuta 2021

Mark Crick: Kafkan kanssa keittiössä

 

Englantilainen valokuvaaja Mark Crick on kirjoittanut ja kuvittanut kirjan Kafkan kanssa keittiössä. Maailman kirjallisuuden historia 14 reseptissä. Huomasin kirjan muutama vuosi sitten blogista Ja kaikkea muuta ja muistin sen nyt, kun mietin mitä lukisin Helmet-haasteen kohtaan 44. Kirjassa on reseptejä.

Reseptit eivät ole mukaan valittujen kirjailijoiden kirjoista, vaan idea on toinen: jokaisen reseptin valmistusohje on kirjoitettu nimetyn kirjailijan tyylillä. Suomennokseen on panostettu valitsemalla kuhunkin tekstiin sopiva kääntäjä, esimerkiksi Kalevi Nyytäjä suomentamaan resepti Karitsaa tillikastikkeessa Raymond Chandlerin tapaan. Valmistusohje alkaa näin:

Siemailin whisky souriani, musersin savukkeeni leikkuulautaan ja katselin ötökkää, joka yritti ryömiä ulos tiskialtaasta. Olisin tarvinnut pöydän Maximista, sata dollaria ja upean blondin; minulla oli vain karitsanreisi eikä yhtään johtolankaa. Tartuin paistiin. Se tuntui kylmältä ja kostealta kuin kuolemansyyntutkijan kädenpuristus. Otin veitsen ja leikkasin karitsanlihan palasiksi.”

Alaotsikko Maailman kirjallisuuden historia 14 reseptissä  on kirjan humoristisen tyylin mukaista liioittelua, vaikka hyvä kattaus kirjailijoita tähän on valittu: Raymond Chandler, Jane Austen, Franz Kafka, Irvine Welsh, Marcel Proust, Gabriel García Márquez, John Steinbeck, markiisi de Sade, Virginia Woolf, Homeros, Graham Greene, Jorge Luis Borges, Harold Pinter ja Geoffrey Chaucer.

Kafkan kanssa keittiössä on aika hassu kirja, mutta ihan hauska lukea. Joitakin reseptejä voisi koettaakin, vaikka Vietnamilaista kanaa Graham Greenen tapaan tai Sipulipiirasta Geoffrey Chaucerin tapaan.


Mark Crick: Kafkan kanssa keittiössä. Maailman kirjallisuuden historia 14 reseptissä
Suomentaneet Kalevi Nyytäjä, Satu Hlinovsky, Johanna Vainikainen-Uusitalo, Sauli Santikko, J. Pekka Mäkelä, Jan Hlinovsky
Kustannusosakeyhtiö Kirjava 2009, 95 s.
Englanninkielinen alkuteos Kafka’s Soup – A complete history of world literature in 14 recipes 2005

***********

Helmet-haaste: 44. Kirjassa on reseptejä.

6 kommenttia:

 1. Voi kuinka hauska idea! Ainakin valitsemasi sitaatti onnistuu, ja hyvä ruokalajikin Raymond Chandlerin tyyliin;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin idea on omaperäinen. Joitakin ruokalajivalintoja hämmästelin. Esimerkiksi Irvine Welshin narkkarit valmistivat varsin monimutkaista täyteläistä suklaakakkua. Kai siihenkin voisi jäädä koukkuun...

   Poista
 2. Onpas tosi hieno idea tässä kirjassa!

  VastaaPoista
 3. Komppaan Leena Laurilaa, oikein hauskan kuuloinen idea! Pitää pitää kirja mielessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Idea on hauska, ja mukavinta oli lukea reseptejä tuntemiensa kirjailijoiden tyylillä. Esimerkiksi kafkalaisittain kirjoitettu misokeiton valmistusohje oli mainio.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.