Englantilainen valokuvaaja Mark
Crick on kirjoittanut ja kuvittanut kirjan Kafkan kanssa keittiössä.
Maailman kirjallisuuden historia 14 reseptissä. Huomasin kirjan muutama
vuosi sitten blogista Ja kaikkea muuta ja muistin sen nyt, kun mietin mitä
lukisin Helmet-haasteen kohtaan 44. Kirjassa on reseptejä.
Reseptit eivät ole mukaan valittujen
kirjailijoiden kirjoista, vaan idea on toinen: jokaisen reseptin valmistusohje
on kirjoitettu nimetyn kirjailijan tyylillä. Suomennokseen on panostettu
valitsemalla kuhunkin tekstiin sopiva kääntäjä, esimerkiksi Kalevi Nyytäjä
suomentamaan resepti Karitsaa tillikastikkeessa Raymond Chandlerin tapaan. Valmistusohje
alkaa näin:
”Siemailin whisky souriani,
musersin savukkeeni leikkuulautaan ja katselin ötökkää, joka yritti ryömiä ulos
tiskialtaasta. Olisin tarvinnut pöydän Maximista, sata dollaria ja upean
blondin; minulla oli vain karitsanreisi eikä yhtään johtolankaa. Tartuin
paistiin. Se tuntui kylmältä ja kostealta kuin kuolemansyyntutkijan
kädenpuristus. Otin veitsen ja leikkasin karitsanlihan palasiksi.”
Alaotsikko Maailman kirjallisuuden historia
14 reseptissä on kirjan humoristisen tyylin mukaista
liioittelua, vaikka hyvä kattaus kirjailijoita tähän on valittu: Raymond
Chandler, Jane Austen, Franz Kafka, Irvine Welsh, Marcel Proust, Gabriel García
Márquez, John Steinbeck, markiisi de Sade, Virginia Woolf, Homeros, Graham
Greene, Jorge Luis Borges, Harold Pinter ja Geoffrey Chaucer.
Kafkan kanssa keittiössä on aika hassu kirja, mutta ihan
hauska lukea. Joitakin reseptejä voisi koettaakin, vaikka Vietnamilaista kanaa
Graham Greenen tapaan tai Sipulipiirasta Geoffrey Chaucerin tapaan.
Mark Crick: Kafkan kanssa keittiössä. Maailman kirjallisuuden historia 14 reseptissä
Suomentaneet Kalevi Nyytäjä, Satu Hlinovsky, Johanna Vainikainen-Uusitalo, Sauli Santikko, J. Pekka Mäkelä, Jan Hlinovsky
Kustannusosakeyhtiö Kirjava 2009, 95 s.
Englanninkielinen alkuteos Kafka’s Soup – A complete history of world literature in 14 recipes 2005
***********
Helmet-haaste: 44. Kirjassa on reseptejä.
Voi kuinka hauska idea! Ainakin valitsemasi sitaatti onnistuu, ja hyvä ruokalajikin Raymond Chandlerin tyyliin;)
VastaaPoistaAinakin idea on omaperäinen. Joitakin ruokalajivalintoja hämmästelin. Esimerkiksi Irvine Welshin narkkarit valmistivat varsin monimutkaista täyteläistä suklaakakkua. Kai siihenkin voisi jäädä koukkuun...
PoistaOnpas tosi hieno idea tässä kirjassa!
VastaaPoistaKyllä, ja on tuottanut hauskan kirjan.
PoistaKomppaan Leena Laurilaa, oikein hauskan kuuloinen idea! Pitää pitää kirja mielessä.
VastaaPoistaIdea on hauska, ja mukavinta oli lukea reseptejä tuntemiensa kirjailijoiden tyylillä. Esimerkiksi kafkalaisittain kirjoitettu misokeiton valmistusohje oli mainio.
Poista