perjantai 22. lokakuuta 2021

Eeva Kilpi: Kesä ja keski-ikäinen nainen

 

Kesä ja keski-ikäinen nainen on novellikokoelma, joka ilmestyi 1970. Sen viidestä novellista nousee esille kaksi aihetta, seksuaaliset tabut ja avioero, tarkemmin vielä avioeron jälkeinen aika.

Tabuthan ne vain kaatuvat että rytinä käy.”

Noin sanoo novellin Lähikuva nainen, joka on sängyssä itseään paljon nuoremman miehen kanssa. Hän kutsuu miestä pojaksi. Samat henkilöt esiintyvät kokoelman ensimmäisessä novellissa Maailmanmuuttajat. He ovat kutsuttuina esiintyjinä jonkin pikkupaikkakunnan kotiseutu- ja kulttuuripäivien iltapäivämatineassa. Poika puhuu sukupuoliopetuksesta koulussa ja nainen vanhojen ihmisten rakkaudesta. Molempien esitysten aikana osa yleisöstä poistuu.

Nämä ihmiset halusivat varjella sielunsa rauhaa, oikein elämisen antamaa mielentyyneyttä ja lähtivät pakoon muuttumisen tuskaa.”

Kolmas novelli Tamara ja minä ennakoi kaksi vuotta myöhemmin ilmestynyttä romaania Tamara. Tamara on seksuaalisesti avoin nainen, jota hänen professorinsa ja ystävänsä tarkkailee. Novellissa Tamara käy läpi raivokkaan rakkaussuhteen, jonka piti olla vain seksisuhde, mutta pelkkä seksisuhde ilman tunteita osoittautuukin mahdottomaksi.

Novellissa Raportti eronnut nainen saa tutulta lääkäriltä kokeiluvaiheessa olevan pillerin, jonka pitäisi auttaa unettomuuteen. Pillerin vaikutuksesta nainen puhuu suunsa puhtaaksi siitä, miten ystävät kohtelevat häntä, miten hän vihaa onnellisia perheitä, miten hänen on koko ajan teeskenneltävä, miten hänen on peitettävä tuskansa.

Niminovellissa Kesä ja keski-ikäinen nainen muutama vuosi sitten eronnut Id-Mari viettää kesää yksin. Hän on ostanut kesäpaikakseen vanhan huonokuntoisen maatalon pihapiireineen. Yksinäisyyteen pakeneminen, luonnon seuraaminen ja luonnonsuojelu ovat aiheita, jotka esiintyvät Kilven myöhemmässäkin tuotannossa. Id-Marin luona vierailee eroprosessin keskellä kipuileva kollega (mies) ja myöhemmin hänen nuorin poikansa. Id-Mari saavuttaa kesän aikana jonkinlaisen seesteisyyden.

Minä, Id-Mari Talvi olen aikuinen nainen nyt, eronnut, yksinäinen, keski-ikäinen. Ilman mitään puolusteluja. Se mitä olen. Elämäni on tässä.”

Kilven novellit ovat ilmestyneet viisikymmentä vuotta sitten, mutta ne olisi voitu kirjoittaa nyt, tänä vuonna, niin ajattomilta ne tuntuivat (vaikka niissä ei somessa vieraillakaan). Suosittelen.

Eeva Kilpi: Kesä ja keski-ikäinen nainen
Kokoomateoksessa Minä haluan olla tässä vielä, WSOY 2018
Kesä ja keski-ikäinen nainen ilmestynyt ensimmäisen kerran 1970

4 kommenttia:

 1. Sama kaiku on nyt ollut askeltemme vierellämme ikikirjailija Eeva Kilpi. Tästä Keski-ikäisestä naisesta - ajattomasta - oli helppo pitää.
  Kilvellä on laaja-alaisuuden lisäksi armoitettu taito käsitellä vaikeitakin aiheita, räväkästi tabuja murtaen.

  Joten toteutukoon kirjailijan haave:

  - Toivoisin, että kynä pysyisi kädessä loppuun saakka. Haluaisin kirjoittaa viime hetkeen, näin. Tai ehkä lähtisin metsäkävelylle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjailijan haave on kaunis. Toteutukoon se myös lukijoiden iloksi.

   Poista
 2. En tiennytkään, että Kilpi on kirjoittanut tällaisista aiheista. Mitenkähän lie otettu aikanaan vastaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen sen ikäinen, että voisin muistaa, aiheuttiko kirja kohua, mutta minulla ei ole siitä minkäänlaista mielikuvaa. Sen sijaan muistan hyvin, minkälaista kuohuntaa aiheutti kaksi vuotta aiemmin ilmestynyt Tytti Parraksen Jojo.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.