perjantai 29. lokakuuta 2021

Kirjamessuilla torstaina

 
Live-kirjamessut pitkästä aikaa! Ihmisiä, hälinää, kirjoja, kirjailijoita. Ei tungosta ainakaan torstaina. Esityksiä mahtui kuuntelemaan hyvin. Parasta oli ilmapiiri. Satunnaiset kohtaamiset ilahduttivat. Juttelutuokio tuntemattoman kirjanystävän kanssa kahvilassa. Drinkki tuttujen bloggaajien kanssa.

Aloitin messupäivän antikvariaattiosastolla. Olen usein löytänyt messuilta kauan etsimiäni kirjoja, joita en ole nähnyt nettiantikvariaateissa. Nyt etsin kahta kirjaa, joista toinen löytyi, toinen ei.

Ensimmäinen seuraamani kirjaesittely oli Aura Koiviston Merilintuja ja lintuihmisiä, haastattelijana Pekka Saarainen. Itse tarkkailen lähinnä pihalintuja, mutta oli hauska kuunnella Koiviston kertovan harrastuksestaan. Tosin harrastus on kovin vaatimaton ilmaus kuten Saarainen huomautti. Merilinnuista kuulin kaikenlaista uutta, muun muassa niiden ihmeellisistä lentomatkoista ja kyvystä juoda suolaista vettä. Huolestuttava oli tieto, että ilmastonmuutoksesta johtuen merilinnuilla menee huonosti, huonoiten kaikista linnuista. Haastattelija Saarainen luki pari houkuttelevaa otetta kirjasta.


Seuraava ohjelmanumero oli Karttakeskuksen julkaisema Jussi Iltasen Löytöretkiä Helsingin seudulle - 40 kävelyreittiä, kartat, kohteet. Iltanen on suunnitellut kävelyreitit niin, että ne alkavat joltakin metro- tai juna-asemalta. Pisimmät reitit ovat jopa 15 kilometriä pitkiä, mutta niitä voi tietysti tutkia paloittain. Sopivia levähdyspaikkojakin, kuten kahviloita, on vinkattu. Reittien varrella on kulttuurikohteita ja luontoa, monet niistä kulkevat vanhoilla esikaupunkialueilla. Kirjassa on perusteelliset kartat, ja kartat on saatavissa myös puhelimeen.

Seuraavaksi kaunokirjallisuutta: esikoiskirjailija Maisku Myllymäen Holly. Häntä haastatteli Anna-Riikka Carlson. Oli ihanaa kuunnella uutta kirjailijaa, joka kertoi innostuneesti romaaninsa lähtökohdasta - saaresta ja sen miljööstä - sekä intuitiivisesta kirjoittamisestaan ja siitä, kuinka hauskaa oli kirjoittaa, kun rytmi ja kieli löytyivät. En ole vielä lukenut Hollya, joten lainaan tähän haastattelijan lauseen: "Karkeimmillaankin kaunista ja kirkasta proosaa".

Pyrin aina kirjamessuilla kuuntelemaan ohjelmaa kääntäjistä, jos sellaista on. Torstaina Suvi Ahola haastatteli Kersti Juvaa, jolta on ilmestynyt kirja Tolkienin tulkkina - tarina Sormusten herran suomentamisesta. Sormusten herra -trilogian olen lukenut useaan kertaan. Keskustelussa puhuttiin ensin Juvan suomentajan uran alusta ja yleisesti suomentamisesta ja sen vaikeuksista. Tolkienista kuulimme, että hänellä oli hyvin tarkat ohjeet kääntäjille, esimerkiksi nimistä. Niistä saimme muutaman esimerkin. Kersti Juva puhui hyvin ja hauskasti. Häntä olisi mielellään kuunnellut pidempäänkin.

Juvan haastattelu oli Senaatintori-lavalla, jonka ohjelma on nähtävissä verkossa. Samalla lavalla haastateltiin myös Leena Krohnia hänen esseeteoksestaan Mitä en koskaan oppinut. Haastattelijana oli Arla Kanerva. En ollut aiemmin kuunnellut Leena Krohnia, jonka kirjoja olen lukenut monta. Halusin ehdottomasti seurata haastattelua paikan päällä, enkä verkosta. Itse haastattelu oli hieman pettymys, mutta ei Krohnin vuoksi.

Jatkan messuilla perjantaina. Pahoittelen huonoja kuvia. En ole oppinut kuvaamaan kunnolla puhelimellani.

4 kommenttia:

  1. Kivoja tuokioita. Kersti Juvan osuus on varmasti ollut tosi mielenkiintoinen, häntä olisin itsekin kuunnellut jos olisin ollut mukana.

    VastaaPoista
  2. Tietokirjaesittelyissä on usein kiinnostavia tapauksia, ja usein vailla suurempaa tungosta...
    Juvaa olen ollut kuulemassa joku vuosi sitten Turussa, Krohnia jossain toisessa kirjatapahtumassa, molemmat kyllä kuulemisen arvoisia.

    Hyviä seuraavia messupäiviä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen usein poiminut ohjelmasta tietokirjoja, jopa itselleni vieraista aiheista. Aina on kannattanut.
      Kiitos kannustuksesta! Paikalla oloni jää tänä vuonna kahteen päivään.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.