Laserjuuri on
Heikki Valkaman gastrodekkarisarjan toinen osa. Ensimmäisen osan Pallokala luin
vuosi sitten. Siinä suomalainen
Michelin-kokki Riku Mäki osallistui Japanissa kokkikilpailuun. Nyt hän on
muuttanut Japaniin haaveenaan perustaa sinne oma ravintola. Ensin hän paneutuu
japanilaiseen ruokakulttuuriin työskentelemällä ystävänsä Kenta Maedan
omistamassa ravintolassa.
”Ruoka
ON runoutta, se on ainesosista syntyvä kieli. Annoksissa erilaiset ilmiöt,
kukat, sanat ja käsitteet tulevat esiin.”
Rikosjuoni pyörii laserjuuren
ympärillä. Laserjuuri on antiikin aikainen mauste. Sen on luultu kuolleen
sukupuuttoon, mutta nyt on levinnyt tieto, että sitä saattaa kasvaa salaisessa
paikassa Kreikassa. Riku joutuu etsintämatkalle hieman vastentahtoisesti, koska
ei saa sanotuksi ystävälleen Kentalle ei. Kenta esittelee Rikun laserjuuresta
kiinnostuneelle miljardöörille Kawakamille. Valitettavasti laserjuurella olisi
muitakin ottajia, kuten yakuza.
Vaikka juoneen liittyvä nuori
nainen Namie joutuu hengenvaaraan Japanissa ja Riku Kreikassa, Laserjuuren
vahvuus ei ole jännityksessä, vaan ympäristön, tunnelmien ja kulttuurin
kuvauksessa. Varsinkin ruokakulttuurin, kun gastrodekkarista on kysymys.
Kreikassakin syötiin hyvin, mutta varsinaista herkuttelua oli japanilainen
kahdeksan ruokalajin kaiseki-ateria, jonka Kawakami tarjosi.
”Kuudes annos, kurimanju,
oli kastanjakuoreen friteerattu lihapulla, joka tarjoiltiin kiinalaistyylisen
paprikakastikkeen kanssa. Seitsemäs annos taas oli aivan ohueksi leikattua
raakaa lihaa. Rasvaisen, suuhun sulavan lihan päällä oli mattaista
seesamikastiketta, joka korosti lihan makua.”
Rikun seikkailut makujen
maailmassa jatkuvat vielä ainakin dekkareissa Tulikukka ja Yakuzan kosto.
Heikki Valkama: Laserjuuri
Tammi 2018, 296 s.
***********
Helmet-haaste: 46. Kirjassa syödään herkkuja.
Minäkin olen lukenut tämän. Ensimmäisestä Pallokalasta pidin paljon, mutta tämä toinen ei mielestäni yltänyt ensimmäisen tasolle. Siksi kai lopetin sarjan lukemisen. Gastrojutut olivat kyllä kiinnostavia.
VastaaPoistaMinäkin pidin Pallokalasta enemmän. Ehkä siksi, että se tapahtui kokonaan Japanissa, jonka kirjailija tuntee hyvin.
PoistaOn kyllä kiva idea näissä tuo ruokapuoli. Ei ole kuitenkaan ainakaan vielä innostanut lukemaan, en ole niin kiinnostunut Japanista.
VastaaPoistaValkaman kirjojen viehätys on juuri ruuassa ja Japanissa. Jos niistä ei ole kiinnostunut, ne kannattaa jättää väliin.
Poista