sunnuntai 3. lokakuuta 2021

Anne B. Ragde: Perintötila

Perintötila jatkaa Anne B. Ragden alun perin trilogiana ilmestynyttä Berliininpoppelit-sarjaa. Olen lukenut trilogian, ja minusta Perintötilaa ei kannata lukea, jollei ole lukenut aiempia osia. Muutenkin Neshovin suvusta kertovan sarjan osista ensimmäinen – nimeltään Berliininpoppelit – on paras. Jo siinä selviävät suvun synkät salaisuudet. Jatko-osat eivät ole mitenkään välttämättömiä, mutta kertovathan ne, mitä tutuiksi tulleille ihmisille tapahtuu jatkossa.

Perintötilassa seurataan alkuun hautausurakoitsija Margidoa ja hänen veljeään Erlendiä. Perheetön Margido asuu Trondheimissa, jonka lähellä suvun vanha maatila on. Erlend ja hänen kumppaninsa Krumme asuvat Kööpenhaminassa. He elävät kolmen pienen lapsensa kanssa kaoottisen tuntuisia ruuhkavuosia, joihin kuuluvat kiinteästi myös lasten äidit, jotka puolestaan asuvat yhdessä.

Margidon ja Erlendin veljentytär Torunn on perinyt maatilan, jonne hän ei kuitenkaan ole jäänyt asumaan. Torunn on ollut hieman eksyksissä elämässään, mutta Perintötilassa hän saa asioita järjestykseen, kun palaa tilalleen. Aiemmin jäykkä ja tunteettoman tuntuinen Margido osoittautuu myös kykeneväksi muuttumaan. Kirjan rakenteessa Erlend ja Krumme kummallisesti unohdetaan jossakin puolenvälin paikkeilla, kun Torunn nousee päähenkilöksi. Margido sentään pysyy mukana koko ajan.

Trilogian 0sat olivat synkempiä kuin Perintötila. Tässä Neshovin suvun tarina tuntuu kääntyvän kohti positiivisempaa tulevaisuutta. Sarja jatkuu romaaneissa Elämänrakentajat ja Talon tytär.


Anne B. Ragde: Perintötila
Suomentanut Katriina Huttunen
Tammi 2017, 277 s.
Norjankielinen alkuteos Alltid tilgivelse 2016

***********

Helmet-haaste: 18. Kirja kertoo sateenkaariperheestä.

2 kommenttia:

  1. Ragde on kirjoittanut mehevän ja iloittelevan jatko-osan sarjalle, jonka veijarimaisten aiempien osien parissa olen viihtynyt.
    Kirjailija kuvaa elävästi arkisia sattumuksia, yhteentörmäyksiä ja ristiriitoja kuin myös myös elämän valoisia tähtihetkiä lähentymisineen ja ilonkyyneleineen. Rateva teos, josta jäi ilkikurinen jälki:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Veijarimaisuutta on minusta ollut lähinnä pariskunnan Erlend ja Krumme kuvauksessa, mutta Perintötila on kaiken kaikkiaan tunnelmiltaan positiivisempi kuin aiemmat osat.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.