maanantai 24. heinäkuuta 2023

Kate Atkinson: Liian kirkas taivas

 

Naistenviikon päätteeksi vielä dekkaripostaus. Liian kirkas taivas on Kate Atkinsonin Jackson Brodie -sarjan viides ja viimeisin kirja vuodelta 2019. Tätä edellisen ilmestymisestä oli yhdeksän vuotta. Olen lukenut myös sarjan aikaisemmat osat.

Kirjassa kerrotaan paljon Brodien yksityiselämästä ja varsinkin hänen suhteestaan teini-ikäiseen poikaansa Nathaniin. Nathan asuu varsinaisesti äitinsä Julian kanssa, mutta on yhä enemmän isänsä luona. Brodie hoivaa usein myös Julian iäkästä labradorinnoutajaa Didoa, joka tuntuu olevan hänelle joskus tärkeämpi kuin yksikään ihminen.

Rikosaihe on raskas eli lasten ja nuorten naisten hyväksikäyttö ja siihen kuuluva ihmiskauppa. Atkinsonin tyyliin ei onneksi kuulu rikollisten tekojen yksityiskohtainen kuvailu. Juonia on kolme. Yhden niistä Brodie huomaa ja ratkaisee itse. Kaksi muuta liittyvät toisiinsa, vaikka toinen onkin vuosikymmenten takaa. Mainiointa kirjassa on tuota vanhaa juttua vielä kerran selvittämään määrätty rikoskonstaapelikaksikko. Nuoret naiset näyttävät lapsilta ja sattuvat aina olemaan sopivissa tai – näkökulmasta riippuen – sopimattomissa paikoissa.

Liian kirkas taivas käynnistyy todella hitaasti. Siinä esitellään suuri määrä henkilöitä, joista osa on kovin samantyylisiä. Kuuntelin kirjan, ja henkilöt menivät alussa sekaisin. Lukiessa sellaista ei tapahtuisi. Kirjan loppu on myös pitkitetty. Loppuhuipennuksen jälkeen tulee vielä perusteellisia selityksiä ja mihinkään muuhun liittymättömiä Brodien siviilielämän tapahtumia. Tiivistäminen olisi ollut paikallaan.

Liian kirkas taivas ei ollut parasta Atkinsonia. Siinä korostuivat aiemmista Jackson Brodie -kirjoista tutut hitaus ja monet epätodennäköiset yhteensattumat. Lukijan tyyliin totuttelu vei myös oman aikansa.

Kirjablogien naistenviikkoa vetää blogi Tuijata. Kulttuuripohdintoja. Sinne tulee yhteenveto viikon postauksista.


Kate Atkinson: Liian kirkas taivas
Suomentanut Kaisa Kattelus
Kuuntelin kirjaston Ellibs-palvelusta, 
kesto 13 h 55, lukija Antti Virmavirta
S&S 2020
Englanninkielinen alkuteos Big Sky 2019

6 kommenttia:


  1. Teoksen teema on yksiselitteisesti inha!! Mutta Atkinson osoittaa tässäkin kirjoittajan- ja kuvailuntaitonsa, joka jättää tuon kaupanteon ja hyväksikäytön vain osaksi teoksen sisältöä.

    Näin sarjan keskelle hypännenä alkuun tuli hortoiltua henkilöviidakossa,
    ennen kuin palaset ja roolit loksahtelivat kohdalleen, mutta sitten kääntyivät sivut kuin itsekseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aihe, niin vastenmielinen kuin onkin, on valitettavan realistinen. Ihmiskauppaa tehdään koko ajan.

      Poista
  2. Oi, Brodie on yksi suosikkietsivistäni! On totta, että tämä ei ole sarjan parhaimmistoa. Mutta miksiköhän Atkinsonilta ei ole suomennettu (tai ilmestynyt) pitkään aikaan mitään?

    Kiitos naistenviikkoon osallistumisesta!

    VastaaPoista
  3. Atkinson on ollut lukulistalla jo tosi pitkään. Pitäisi kokeilla vaikka tätä sarjaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos kokeilet, niin aloita sarjan ensimmäisestä osasta Ihan tavallisena päivänä.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.