sunnuntai 29. syyskuuta 2024

Olga Tokarczuk: Rumpujen kaupunki

 

Olga Tokarczukin novellikokoelma alkaa pitkällä novellilla Avaa silmät, olet kuollut. Siinä jatkuvasti dekkareita lukevan naisen elämä sekoittuu dekkariin, jossa hänen mielestään tapahtuu liian vähän. Novellin alussa kerrotaan, mitä nainen haluaa dekkarilta. Lista on pitkä. Novelli itse toteuttaa toiveista ainakin tämän:

Hän kaipasi jotakin epätyypillistä, jonkinlaista kaavaa, joka ei ollut loppuun asti selvä, joka vain joskus pulpahti pintaan muistuttamaan itsestään.

Kokoelman novellit on jaettu kolmeen osaan, joista ensimmäisen novelleissa aiheena on kirjoittaminen ja identiteetti.

Kirjallisuus on jonkinlainen lainvoiman saanut, etiikasta erotettu, sosiaalisesti hyväksytty ja ihailtu valehtelun muoto.

Toisessa osassa pyritään paljastamaan, mitä on naamion tai kulissin takana, kaikkein selvimmin novellissa Maailman rumin nainen, jossa mies menee naimisiin naisen kanssa, joka on niin ruma, että ansaitsee elantonsa esiintymällä sirkuksessa ihmeteltävänä.

Kolmannessa osassa novelleja on eniten. Niissä on erilaisia todellisuuksia, ja muutama jäi vahvasti mieleen. Professori Andrews Varsovassa vie työmatkalle tulleen englantilaisen psykologian professorin surrealistiseen Varsovaan, jossa hänen oppaansa katoaa tavoittamattomiin, puhelimet eivät toimi, kaduilla on tankkeja, eikä kukaan osaa englantia. Sabinan toivomus kertoo kuudetta lastaan odottavasta siivoojasta, jonka työnantajaperhe lupaa toteuttaa minkä tahansa toivomuksen ennen kuin hänen on jäätävä äitiyslomalle. Sabina toivoo, että hän saisi hetken aikaa leikkiä perheen tyttären ja tämän kavereiden nukkea. Hän rakastaa tyttöjen sirkutusta, hän haluaa olla hellittävänä, hän kaipaa vauvan avutonta olotilaa. Perheen mies alkaa nauraa, mutta vaimo vie Sabinan heti yläkertaan tytön huoneeseen. Novellissa Ariadne auf Naxos yläkerran nainen B. kuuntelee ihaillen alakerrassa harjoittelevaa oopperalaulajaa. Kun naiset tutustuvat, B. pyytää laulajaa laulamaan itselleen ja laulun aikana hän ”lähes epätoivon vallassa tajusi, ettei ikinä kykenisi käsittämään tuota ihon, sydämen, lihasten ja äänen huumaavaa yhteyttä”.

Pari novellia oli sellaisia, etten saanut niistä otetta. Muuten novellit loivat maailmoja, jotka olivat enimmäkseen realistisia, mutta saattoivat sisältää jotain hieman outoa. Pidin paljon.


Olga Tokarczuk: Rumpujen kaupunki
Suomentanut Tapani Kärkkäinen
Särötär 2023, 331 s.
Puolankielinen alkuteos Gra na wielu bębenkach 2001

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.